Vrati se na sadržaj

22. FEBRUAR 2018.
KAZAHSTAN

Molba vlastima u Kazahstanu da oslobode Tejmura Akhmedova

Molba vlastima u Kazahstanu da oslobode Tejmura Akhmedova

Porodica i prijatelji Tejmura Akhmedova izražavaju sve veću zabrinutost za njegovo zdravlje. On je Jehovin svedok, ima 61 godinu, a ozbiljni zdravstveni problemi pojavili su se još pre nego što je uhapšen i zatvoren pre više od godinu dana. Dana 8. februara 2018. imao je operaciju kojom su mu uklonjena dva tumora, od kojih je jedan maligni. Članovi njegove porodice i njegovi advokati podneli su molbu vlastima da ga puste na slobodu, s obzirom na uslove koji vladaju u kaznenom domu u Pavlodaru, kao i potrebu za daljnjim lečenjem. Vlasti do sada nisu reagovale na njihove molbe.

Sudovi u Kazahstanu su nemilosrdno osudili Tejmura Akhmedova na pet godina zatvora i ta kazna ističe 2022. godine. Vlasti su uhapsile i krivično gonile gospodina Akhmedova samo zato što je koristio svoje pravo na slobodu veroispovesti. Čak su i njegovo ime stavili na spisak onih čiji su bankovni računi blokirani zato što se smatra da imaju veze sa terorizmom. Sudovi u Kazahstanu su odbacili sve dosadašnje žalbe.

Radna grupa UN koja se bavi zatvaranjem bez zakonske osnove poslala je svoje mišljenje kazahstanskim vlastima i podstakla ih da puste na slobodu gospodina Akhmedova i da ga oslobode svih lažnih optužbi. Osim toga, Savet UN za ljudska prava hitno je zatražio od vlasti u Kazahstanu da ga zbog lošeg zdravlja puste iz zatvora.

Advokat gospodina Akhmedova je rekao: „Tražimo pravdu u slučaju Tejmura koji je nepravedno zatvoren, koji je uz to još i veoma lošeg zdravlja i neophodna mu je medicinska nega. Poput mnogih organizacija pri Ujedinjenim nacijama, molimo vlasti Kazahstana da se smiluju i da ga bez odlaganja puste na slobodu.“