Vrati se na sadržaj

17. JANUAR 2018.
KAZAHSTAN

Savet UN zahteva od Kazahstana da se zauzme za Tejmura Akhmedova

Savet UN zahteva od Kazahstana da se zauzme za Tejmura Akhmedova

Savet UN za ljudska prava brzo je reagovao na žalbu podnetu 3. januara 2018. u ime Tejmura Akhmedova. Gospodin Akhmedov, koji je nepravedno zatvoren skoro godinu dana, ima 61 godinu i veoma je lošeg zdravlja. Pošto su sudovi u Kazahstanu odbacili njegove žalbe i podržali presudu po kojoj je proglašen krivim za navodno nezakonite verske aktivnosti, gospodin Akhmedov se za pravdu obratio Savetu.

U saopštenju od 9. januara 2018, Savet je naložio Kazahstanu da donese privremene mere u korist gospodina Akhmedova, čak i pre nego što Savet donese konačnu odluku po njegovoj žalbi. Vlastima je savetovano da se „bez odlaganja postaraju da [gospodinu Akhmedovu] bude pružena odgovarajuća medicinska nega i da uslovi u zatvoru u kojima se nalazi budu u potpunosti u saglasnosti sa [Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima] i međunarodnim standardima.“ Nadalje, u saopštenju se od vlasti tražilo da „razmotre [njegovo] puštanje iz zatvora zbog lošeg zdravstvenog stanja ili da ga smeste u kućni pritvor dok Savet ne reši njegovu žalbu.“

Zahtev za privremenim merama pokazuje zabrinutost za dobrobit gospodina Akhmedova, kao što je bilo navedeno i u mišljenju Radne grupe koja se bavi zatvaranjem bez zakonskog osnova. U oktobru 2017, Radna grupa je razmotrila žalbu gospodina Akhmedova i zaključila da je on zatvoren bez zakonskog osnova i da vlasti treba da ga oslobode i isplate mu odštetu zbog nepravde koju je doživeo. Vlasti u Kazahstanu su do sada ignorisale kritike Radne grupe. Gospodin Akhmedov je već odslužio skoro jednu od pet godina zatvorske kazne na koju je osuđen.