Vrati se na sadržaj

6. JUL 2017.
KAZAHSTAN

Vlasti u Kazahstanu privremeno zabranile rad podružnice Jehovinih svedoka

Vlasti u Kazahstanu privremeno zabranile rad podružnice Jehovinih svedoka

Sud u Almatiju je 29. juna 2017. novčano kaznio podružnicu Jehovinih svedoka u Kazahstanu i na tri meseca zabranio sve njene aktivnosti. Sud je doneo ovu odluku na osnovu istrage koja je navodno pokazala da ovaj objekat, pored 25 postojećih, mora da ima još tri sigurnosne kamere kako bi bio u skladu sa zakonom o javnim objektima. Međutim, 6. februara 2017, vlasti su već bile odobrile plan podružnice na kojem se vide lokacije svih bezbednosnih kamera. Time što su odobrile taj projekat, vlasti su zvanično potvrdile da podružnica ispunjava sve uslove predviđene relevantnim zakonima.

Polat Bekzan, predstavnik podružnice, izjavio je: „Odluka da se podružnica privremeno zatvori zaista je neprimerena kazna za ovaj navodni prekršaj. Uložićemo žalbu na ovu presudu koja je po svemu sudeći motivisana verskom netrpeljivošću.“

Mešanje vlasti u aktivnosti podružnice

Predstavnici vlasti u Kazahstanu u poslednje vreme sve više maltretiraju Jehovine svedoke. Pre nego što je sudija Specijalnog međuokružnog administrativnog suda, gospodin Pakirdinov doneo presudu 29. juna, policija je 17. maja 2017. upala u podružnicu pod izgovorom da vrši bezbednosnu proveru. Pretres je izvršen usred dana, a u njemu je učestvovala Državna služba bezbednosti (nekadašnji KGB), kao i više od 30 policajaca, među kojima su bili i maskirani pripadnici specijalne policije naoružani automatima. Tvrdili su da imaju naređenje da pregledaju javne objekte da bi bili sigurni da će ti objekti biti bezbedni tokom svetske izložbe „Ekspo 2017“ koja je trebalo da se počne u junu u glavnom gradu Astani.

17. maj 2017, pretres podružnice

Jehovini svedoci su od 23. do 25. juna 2017. organizovali poseban trodnevni kongres kome su prisustvovali mnogi delegati iz Sjedinjenih Država, Evrope, Ukrajine, Gruzije, Kirgizije i drugih zemalja. Međutim, vlasti su se umešale i ugovori o zakupu mesta za održavanje kongresa bili su otkazani. Zbog toga je kongres kome je osim Svedoka iz Kazahstana prisustvovalo i 1 500 delegata iz Sjedinjenih Država i Evrope održan u objektima podružnice.

23. jun 2017, policija sprečila delegate da napuste hotel

Prvog dana, policija je dva sata zadržala 11 autobusa sa 500 stranih delegata u njihovim hotelima jer su proveravali dokumenta vozačima autobusa. Drugog dana su pod istim izgovorom zadržali 20 autobusa sa 900 putnika, koji tri sata nisu mogli da napuste svoje hotele.

Podružnica je uputila žalbu tužiocu u Almatiju. Iako on nije reagovao, trećeg dana kongresa policija nije maltretirala Svedoke. Međutim, samo četiri dana nakon kongresa, administrativni sud u Almatiju izdao je nalog da podružnica privremeno obustavi sve aktivnosti.

Stvaraju neprilike služeći se zakonom

Od decembra 2012, vlasti u Kazahstanu sve više ograničavaju versku slobodu Jehovinih svedoka u čitavoj zemlji. Više od 60 Jehovinih svedoka kažnjeno je visokim novčanim kaznama zbog neprijavljene „misionarske aktivnosti“.

U januaru 2017, vlasti u Kazahstanu su pokrenule dva krivična postupka protiv Jehovinih svedoka koji su govorili o svojim verovanjima. U maju je Tejmur Akhmedov osuđen zbog verskih aktivnosti i sada se nalazi na odsluženju petogodišnje kazne zatvora. U drugom slučaju, jedan Svedok je optužen za podsticanje verske mržnje zato što je nekome ponudio publikaciju koja je u Rusiji zabranjena kao „ekstremistička“ literatura.

Da li će se Kazahstan ugledati na Rusiju?

Svedoci su se u više navrata sastali sa članovima Ministarstva vera da bi razgovarali o svom pravu da u miru ispovedaju svoju veru, ali bez mnogo uspeha. Međutim, na inicijativu javnog tužioca, Vrhovni sud Kazahstana je uzeo u razmatranje slučaj Andreja Koroleva, Jehovinog svedoka koji je osuđen jer je javno govorio o svojim verovanjima. U presudi od 1. juna 2017, Sud je oslobodio gospodina Koroleva, tvrdeći da pravo na slobodu veroispovesti podrazumeva i pravo na javno ispovedanje vere kojim se ne narušava javni red i mir. Iako je tužilac uverio Svedoke da će ova povoljna presuda biti prosleđena drugim sudovima, do sada su niži sudovi odbili da po njoj postupe i ponovo su osudili neke Svedoke zbog „neprijavljene misionarske aktivnosti“.

Gregori Alen, pomoćnik zastupnika Jehovinih svedoka, izjavio je: „Tužno je što Kazahstan sledi primer Rusije koristeći neosnovane optužbe da bi ograničavao međunarodno priznato pravo na slobodu veroispovesti. Bojimo se da iza odluke od 29. juna 2017. kojom su privremeno obustavljene aktivnosti podružnice stoji mnogo više nego što se čini i zato ćemo tražiti pravdu time što ćemo uložiti žalbu.“

Jehovini svedoci širom sveta su zabrinuti zato što ovakav razvoj događaja ukazuje na to da vlasti rade na tome da zabrane aktivnosti njihovih suvernika u Kazahstanu, slično onom što su uradile vlasti u Rusiji.