Vrati se na sadržaj

30. JANUAR 2017.
KOLUMBIJA

Asocijacija tumača za znakovni jezik dodelila nagradu Svedocima u Kolumbiji

Nagrada za trud koji Svedoci ulažu da bi gluvima u Kolumbiji obezbedili biblijsku literaturu

Asocijacija tumača za znakovni jezik dodelila nagradu Svedocima u Kolumbiji

BOGOTA, Kolumbija. Nacionalna asocijacija tumača i prevodilaca za znakovni jezik i Udruženje tumača Kolumbije, ANISCOL, zajedno sa još dva regionalna udruženja, na nacionalnoj konferenciji održanoj od 7. do 9. oktobra 2016. dodelili su Jehovinim svedocima nagradu za materijal na znakovnom jeziku. To je bila prva nacionalna konferencija organizovana za tumače za znakovni jezik i organizacije koje u Kolumbiji pružaju praktičnu pomoć onima koji su u isto vreme slepi i gluvi.

Svedoci su pozvani na konferenciju da bi primili nagradu za „njihov izuzetan rad na pripremi verskog materijala i za pozitivan uticaj koji vrše na zajednicu gluvih u Kolumbiji“. Rikardo Valensija Lopez, jedan od organizatora ovog događaja i predsednik Asocijacije tumača i prevodilaca za kolumbijski znakovni jezik u regiji kafe, ASINTEC, objasnio je da su Jehovini svedoci pozvani jer su „doprineli razvoju ove profesije izdavanjem dobro osmišljenog materijala, koji služi kao primer dobrog prevoda na koji se možemo ugledati“.

Prezentacija koju su Svedoci održali naišla je na tako dobar prijem da je odbor za organizaciju dodelio još jednu nagradu Svedocima

Svedoci su pripremili prezentaciju za konferenciju i prisutnima su preneli iskustva koja su stekli u prevođenju i tumačenju. To je tako dobro primljeno da je odbor za organizaciju dodelio Svedocima još jednu nagradu kao priznanje za pohvale koje je dobila njihova prezentacija.

Konferenciji je prisustvovao i Kristijan David Valensija, grafički i audio-vizuelni dizajner iz Pereire i on je rekao da je „iznenađen da jedna verska zajednica ima tako dobro osmišljen obrazovni plan“, posebno zato što Svedoci nisu plaćeni za svoj rad.

Vilson Tores, portparol Jehovinih svedoka u Kolumbiji, izjavio je: „Počeli smo sa izdavanjem materijala za gluve još 2000. Samo na našem veb-sajtu trenutno imamo preko 400 filmova namenjenih odraslima, tinejdžerima i deci koji koriste kolumbijski znakovni jezik. Nastavićemo da besplatno izdajemo takav materijal na temelju Biblije, kao što to je to slučaj i sa svom drugom našom literaturom.“

Prevodilački timovi Jehovinih svedoka širom sveta pripremaju i distribuišu video-publikacije na 88 znakovnih jezika. Jehovini svedoci su napravili i aplikaciju JW Library Sign Language koja omogućava korisnicima da sa našeg zvaničnog sajta , jw.org, lako preuzmu, a zatim i organizuju i puštaju filmove na znakovnom jeziku.

Kontakt:

Dejvid Semonijan, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 845 524 3000

Kolumbija: Vilson Tores, tel.: +57 1 8911530