Vrati se na sadržaj

Više od 42000 objavitelja učestvovalo je u volonterskoj akciji obnove oštećenih objekata u Srednjoj Americi

12. APRIL 2019.
MEKSIKO

Jehovini svedoci u Srednjoj Americi dovršili obnovu posle razornih zemljotresa

Jehovini svedoci u Srednjoj Americi dovršili obnovu posle razornih zemljotresa

Dva snažna zemljotresa pogodila su Gvatemalu i Meksiko 2017. godine. U decembru 2018, naša braća su dovršila ponovnu izgradnju objekata uništenih na tom području.

Podružnica u Srednjoj Americi započela je sa pružanjem pomoći organizujući nekoliko sastanaka kako bi ohrabrila braću i sestre pogođene ovim katastrofama. Ovi sastanci su održani u saveznim državama Čiapasu, Morelosu, Oahaki i Puebli, kao i u Meksiko Sitiju.

Hese Perez, član Odbora srednjoameričke podružnice, razgovara sa objaviteljima koji su pretrpeli štetu u zemljotresu u saveznoj državi Morelos

Dva brata rade na krovu kongresne dvorane koja je ponovo izgrađena u akciji obnove

Ukupno 39 Odbora za pružanje pomoći u katastrofama radilo je pod nadzorom Odbora podružnice kako bi se organizovao posao obnove.

U Meksiku je više od 42000 objavitelja iz deset država radilo na pružanju pomoći. Braća i sestre su ponovo izgradili 619 kuća, pet Dvorana Kraljevstva i dve kongresne dvorane. Takođe su obnovili još 502 doma i 53 Dvorane Kraljevstva. U Gvatemali je ponovo sagrađeno deset kuća.

Među Svedocima kojima je pružena pomoć bile su porodice Hernandez i Santijago.

Hernandezovi ispred svoje kuće, koju su obnovili volonteri

Porodica Hernandez živi u gradu Čalko, udaljenom 40 kilometra od Meksiko Sitija. Zemljotres koji se dogodio 19. septembra 2017, razorio je njihovu kuću. Sestra Ana Marija Hernandez objašnjava: „Bilo je jako teško, ali smo ipak imali sve što nam je bilo potrebno. Braća su jako dobro brinula o nama. Još pamtim kako je više od 50 braće i sestara volontera radilo na izgradnji našeg novog doma. Naše komšije su i dalje zadivljene onim što su braća učinila za nas.“ Osim što su dobili praktičnu pomoć, porodicu Hernandez posetili su predstavnici srednjoameričke podružice i pružili im duhovno ohrabrenje.

Porodica Santijago ispred njihove nove kuće

Porodica Santijago, koja živi u gradu Jučitanu u saveznoj državi Oahaka, bila je pogođena zemljotresom koji se dogodio 7. septembra 2017. Kuća im je bila potpuno uništena. Ali za manje od šest meseci, dobrovoljci su im izgradili novu. Otac i suprug, brat Viktor Santijago rekao je: „Bio sam oduševljen koliko brzo nam je Jehovina organizacija pružila potrebnu pomoć. Shvatio sam da je Jehova tačno znao šta nam je potrebno i da se pobrinuo za nas.“

Brat Hese Perez, član Odbora srednjoameričke podružnice, komentarisao je to ovako: „Ta dva zemljotresa uništila su mnogo građevina. Međutim, dugoročna pomoć koja je usledila, pružila je priliku braći i sestrama da pokažu duh požrtvovanosti. Pomagali su brojni objavitelji, pokazujući svoju bratsku ljubav. Radujemo se što je Jehova blagoslovio ovo prikupljanje pomoći“ (2. Korinćanima 8:1-4).