Vrati se na sadržaj

Napadači su opljačkali ovu kuću i odneli čak i vrata, prozore i krov. Mala slika: Naša braća i sestre koji su isterani iz svojih domova

6. FEBRUAR 2018.
MEKSIKO

Jehovini svedoci u Halisku isterani iz svojih domova

Jehovini svedoci u Halisku isterani iz svojih domova

MEKSIKO SITI. Dana 4. decembra 2017, u Tukspan de Bolanjosu, planinskom gradiću meksičke države Halisko, razjarena rulja je primorala 12 Jehovinih svedoka iz naroda Huičoli i još 36 osoba koje su bile u kontaktu s njima da napuste svoje domove. Napadači su bili besni zbog toga što Svedoci nisu želeli da učestvuju u tradicionalnim verskim obredima naroda Huičoli. Pošto je u pitanju versko progonstvo, naša braća su se obratila za pomoć vlastima.

Imovina naše braće je ukradena ili bačena

Vlasti u Meksiku toliko poštuju običaje i kulturu naroda Huičoli da su im dale određenu meru autonomije. Po nalogu vlasti naroda Huičoli, napadači su na silu izbacili našu braću iz njihovih domova, koje su potom potpuno opljačkali. Odneli su čak i vrata, prozore i krovove. Stvari koje nisu prisvojili, bacili su. Zatim su braću odveli u šumu i zapretili im da će ih ubiti ako pokušaju da se vrate.

Jehovini svedoci iz naroda Huičoli ispred Dvorane Kraljevstva

Predstavnik podružnice Jehovinih svedoka u Meksiku posetio je braću koja su isterana iz svojih domova kako bi im pružio utehu iz Biblije i pomogao im da pronađu smeštaj. Pravni zastupnici Jehovinih svedoka sastali su se sa predstavnikom vlasti države Halisko, tužiocem u slučajevima kršenja ljudskih prava, okružnim tužiocem i predstavnikom službe koja se brine o žrtvama kriminala. Vlasti trenutno istražuju ovaj slučaj.

Brat Gamalijel Kamariljo, portparol Jehovinih svedoka u Meksiku, kaže: „Užasnuti smo time što su naši suvernici koji mirno žive i poštuju lokalne običaje napadnuti samo zbog toga što ne učestvuju u verskim obredima koji uznemiravaju njihovu savest. Nadamo se da će lokalne vlasti brzo reagovati na ovakvo ispoljavanje verske netrpeljivosti.“

I dalje ćemo se moliti za našu braću i sestre koji su izgubili svoju imovinu i uvereni smo da će im Jehova i dalje pružati podršku preko svoje organizacije (Isaija 32:2).

Kontakt:

Međunarodni: Dejvid Semonijan, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 845 524 3000

Meksiko: Gamalijel Kamariljo, tel.: +52 555 133 3048