Vrati se na sadržaj

4. MAJ 2023.
MOZAMBIK

Objavljen grčki deo Svetog pisma na jeziku gitonga

Objavljen grčki deo Svetog pisma na jeziku gitonga

U nedelju 30. aprila 2023, grčki deo biblijskog prevoda Novi svet objavljen je na jeziku gitonga tokom jednog posebnog sastanka u Mašišu, u provinciji Injambane u Mozambiku. Brat Vejn Ridžvej, član Odbora podružnice u Mozambiku, objavio je izlaženje ovog prevoda pred 920 prisutnih. Svi koji su bili na ovom skupu dobili su štampane primerke Biblije, a ona se mogla preuzeti i u digitalnom formatu.

Jezik gitonga se govori u provinciji Injambane u Mozambiku. Oni koji tamo žive su poznati po gostoljubivosti i srdačnosti. Gitonga je maternji jezik za oko 327 000 ljudi u raznim krajevima ove provincije, kao što su Omoine, Žangamo, Mašiš i Morumbene.

Istureno prevodilačko odeljenje u Mašišu, u mozambičkoj provinciji Injambane

Objaviteljima je bilo teško da razumeju ranije biblijske prevode na jezik gitonga. Braća i sestre se raduju što sada imaju prevod koji im je jasan. Jedan od prevodilaca je rekao: „Dobar otac razgovara sa svojom decom tako da ga lako mogu razumeti. Slično tome, i oni kojima je gitonga maternji jezik će zahvaljujući novom prevodu lakše razumeti šta im njihov dragi nebeski Otac Jehova govori.“

U svom govoru, brat Ridžvej je rekao: „Ako želimo da budemo bliski s Bogom, osim što mu se svaki dan molimo treba i svakog dana da slušamo šta nam on govori u svojoj Reči. Podstičemo vas da što pre počnete da čitate grčki deo Svetog pisma koji ste upravo dobili i da vam svakodnevno čitanje Biblije bude navika.“

Radujemo se s našom braćom zbog izlaženja ovog novog prevoda i molimo se da Jehova i dalje blagosilja propovedanje na jeziku gitonga (Rimljanima 12:15).