Vrati se na sadržaj

7. APRIL 2014.
NEMAČKA

Rihard Rudolf, nekadašnji zatvorenik koncentracionih logora, preminuo u Nemačkoj u 102. godini

Rihard Rudolf, nekadašnji zatvorenik koncentracionih logora, preminuo u Nemačkoj u 102. godini

SELTERS, Nemačka. Rihard Rudolf, Jehovin svedok koji je preživeo pet nacističkih koncentracionih logora i bio u zatvoru tokom komunističkog režima, preminuo je 31. januara 2014. Imao je 102 godine.

Nakon što su 1933. nacisti došli na vlast, Jehovini svedoci su zabranjeni u većem delu Nemačke. Zbog toga su nacisti uhapsili 11300 Svedoka, od kojih je 4200 poslato u koncentracione logore. Među njima je bio i gospodin Rudolf. Život je izgubilo oko 1500 Svedoka. Za vreme nacističkog režima, gospodin Rudolf je proveo devet godina u zatvoru i preživeo pet koncentracionih logora, između ostalog i ozloglašene logore Zaksenhauzen i Nojengame. U tim logorima je bilo zatvoreno preko 300000 ljudi, a umrlo je oko 140000.

Rihard Rudolf (na krovu, skroz desno) bio je jedan od zatvorenika koji su prisiljeni da 1940. grade koncentracioni logor Nojengame.

Gospodin Rudolf je 1944. prebačen u Salcgiter-Vatenštat, manji logor u nadležnosti logora Nojengame. Verska uverenja mu nisu dozvoljavala da prihvati bilo koji posao u vezi s proizvodnjom municije, zbog čega mu je prećeno smrtnom kaznom. Međutim, jedan prijateljski naklonjen SS oficir, koji je bio impresioniran njegovom verom, sakrio ga je u kamion za prevoz hrane. Zahvaljujući tome, Rihard je izbegao pogubljenje.

Nakon Drugog svetskog rata je nastavio da propoveda kao Jehovin svedok u sovjetskoj okupacionoj zoni, koja je kasnije postala Nemačka Demokratska Republika (NDR). Ponovo je uhapšen 1950. i osuđen na zatvorsku kaznu. Zbog svojih verovanja, ukupno je u zatvoru proveo više od 19 godina.

An-Žaklin Frizer i Rihard Rudolf, čija je biografija bila tema članka za koji je dobila nagradu 2009.

Rihard Rudolf je decenijama drugima prenosio biblijsku poruku i pričao o strašnim posledicama diskriminacije koju je doživeo u prošlosti. Za njegovu biografiju i intervju s njim, učenica iz Nemačke An-Žaklin Frizer dobila je dve nagrade na državnom takmičenju iz istorije na temu „Heroji: poštovani, neshvaćeni, zaboravljeni“. Ona je osvojila prvo mesto u državi Rajnland-Pfalc i bila među tri najbolja učenika koji su osvojili državnu nagradu.

Volfram Slupina, portparol Jehovinih svedoka u Nemačkoj, izjavio je: „Rihard Rudolf nije bio samo naš dragi prijatelj i suvernik već i neko od koga smo mnogo toga mogli da naučimo o istoriji. Njegova izvanredna vera i hrabrost služe kao primer za sve nas.“

Kontakt:

Međunarodni: Džejms Ričard Braun, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000

Nemačka: Volfram Slupina, tel.: +49 6483 41 3110