Vrati se na sadržaj

Sestre Pušpa Gimire (levo) i Tirta Maja Gale (desno) privezane jedna za drugu lisicama dok čekaju da budu oslobođene iz zatvora u Nepalu 4. novembra 2019.

15. NOVEMBAR 2019.
NEPAL

Dve nepravedno osuđene sestre iz Nepala oslobođene iz zatvora i čekaju na konačnu presudu

Dve nepravedno osuđene sestre iz Nepala oslobođene iz zatvora i čekaju na konačnu presudu

Dve sestre, Tirta Maja Gale i Pušpa Gimire, 4. novembra 2019. puštene su na uslovnu slobodu nakon što su više od mesec dana provele u zatvoru. One su osuđene na tri meseca zatvorske kazne samo zato što su ispovedale svoju veru – pravo koje je zagarantovano i nepalskim i međunarodnim zakonom.

Tačno pre godinu dana, sestre Gale i Gimire uhapšene su zato što su s ljudima na ulici razgovarale o Bibliji. Nakon 13 dana provedenih u policijskom pritvoru, sestre su platile neobično visoku kauciju u iznosu od 100000 rupija (oko 840 evra), nakon čega su oslobođene iz zatvora. Ipak, lokalne vlasti su nastavile da ih krivično gone.

Suđenje našim sestrama održano je 10. decembra 2018, nakon čega je u periodu od deset meseci usledilo i nekoliko saslušanja. Okružni sud u oblasti Rupandei je 25. septembra 2019. obe sestre osudio na tri meseca zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 2500 rupija (oko 20 evra).

Sudija tog okružnog suda proglasio je naše sestre krivima za posedovanje i deljenje verske literature. Budući da je Nepal član Ujedinjenih nacija i zemlja članica koja je potpisala Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, vlada Nepala je dužna da svojim državljanima omogući da po želji promene svoja verovanja i da ih slobodno ispovedaju, kako u javnosti tako i u privatnosti svog doma. Sestre Gale i Gimire nisu druge prisiljavale da promene svoju religiju već su zaineresovanima za biblijsku poruku delile versku literaturu. Na osnovu ovih činjenica, advokati koji zastupaju naše sestre uputili su 31. oktobra 2019. žalbu Vrhovnom sudu. Ovaj sud je doneo odluku da nije neophodno da naše sestre budu u zatvoru dok čekaju da njihova žalba bude razmotrena. One su oslobođene i čekaju da sud donese konačnu presudu.

Molimo se da Jehova i dalje svojim svetim duhom bude uz sestre Gale i Gimire i da im daje snagu, radost i mir dok čekaju da apelacioni sud donese konačnu presudu (Rimljanima 15:13).