Vrati se na sadržaj

15. NOVEMBAR 2016.
NOVI ZELAND

Zemljotres jačine 7,8 Rihtera pogodio Novi Zeland

Zemljotres jačine 7,8 Rihtera pogodio Novi Zeland

Malo nakon ponoći 14. novembra 2016, zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale pogodio je Južno ostrvo na Novom Zelandu. Prvi izveštaji navode da su dve osobe poginule. Usledilo je na stotine naknadnih potresa, od kojih je nekoliko bilo jačine preko 6,0 stepeni Rihterove skale što je izazvalo rušenje zgrada, prekide u snabdevanju električnom energijom i telekomunikacijama. Osim toga, oštećeni su i putevi i pruge, a ugroženi su i sistem za snabdevanje vodom i kanalizacija.

Prema prvim izveštajima skupštinskih starešina na Novom Zelandu i podružnice Jehovinih svedoka u Australiji, niko od Svedoka nije povređen niti je stradao u zemljotresu. Svedoci su organizovali Odbor za humanitarnu pomoć u gradu Krajstčerču, koji se nalazi oko 90 kilometara jugozapadno od epicentra zemljotresa. Iako su domovi Svedoka i njihova mesta za sastajanje pretrpeli samo manja oštećenja, Odbor za humanitarnu pomoć radi na zbrinjavanju osnovnih materijalnih i duhovnih potreba žrtava.

Vodeće telo Jehovinih svedoka čije se glavno sedište nalazi u Njujorku, pomno prati situaciju. Ukoliko bude bilo potrebno, ovlastiće Odbor za humanitarnu pomoć da koristi novac od dobrovoljnih priloga za međunarodno delo propovedanja.

Kontakt:

Međunarodni: Dejvid Semonijan, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000

Australija i Novi Zeland: Rodni Spinks, +61 2 9829 5600