Vrati se na sadržaj

Bračni par Saad (drugi sleva) i još tri porodice Svedoka koji su nedavno za svoju decu dobili izvode iz matične knjige rođenih

2. MART 2016.
PALESTINSKE TERITORIJE

Jehovinim svedocima i dalje osporena građanska prava

Jehovinim svedocima i dalje osporena građanska prava

Majk Jalal i Natali Saad su članovi male skupštine Jehovinih svedoka u Palestinskim teritorijama. Iako su u braku, ne mogu dobiti izvod iz matične knjige venčanih. Tek nedavno su uz mnogo napora uspeli da dobiju izvod iz matične knjige rođenih za svog sina Andraea. Ova porodica nije jedina koja ima taj problem. I drugi Jehovini svedoci teško dolaze do ličnih dokumenata. Budući da Jehovini svedoci nisu zakonski priznata religija u Palestinskim teritorijama, vlasti im uskraćuju osnovna građanska prava.

Zašto su im uskraćena građanska prava

Majk Jalal i Natali Saad su se venčali u Izraelu. Venčanje je u svojstvu matičara obavio Jehovin svedok koji za to ima zakonsko ovlašćenje. Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova Palestinskih teritorija nije želelo da registruje njihov brak zato što Jehovini svedoci na tom području nisu zakonski priznata religija. Budući da vlasti ne priznaju njihov brak, deca iz tog braka ne smatraju se zakonitom, tako da Ministarstvo unutrašnjih poslova ne može da im izda izvod iz matične knjige rođenih. Porodica Saad i drugi Jehovini svedoci koji imaju decu uporno su pokušavali da isprave tu nepravdu.

Rešen problem sa upisom u matične knjige rođenih

Godine 2014. Ministarstvo unutrašnjih poslova reagovalo je na molbe u vezi sa registrovanjem dece. Bračni par Saad bio je presrećan što je njihov sin Andrae (rođen 30. januara 2012) konačno upisan u matičnu knjigu rođenih. Roditelji Maje Jasmin, Laure i Kristijana (na gornjoj slici) takođe su zahvalni Ministarstvu unutrašnjih poslova što je njihovoj deci izdalo izvode iz matične knjige rođenih u kojima su zavedeni kao hrišćani.

Ta deca sada mogu dobiti lična dokumenta i uživati ista prava kao i ostali građani. Roditelji mogu sa njima bez problema putovati van zemlje i upisati ih u školu.

Nerešena pitanja

Iako je ovo napredak na polju ostvarivanja građanskih prava, vlasti i dalje ne žele da registruju brak Majka Jalala i Natali Saad, kao i još sedam bračnih parova koji su Jehovini svedoci. Zbog toga ti bračni parovi nailaze na prezir u društvu jer mnogi smatraju da žive nevenčano.

Budući da pred vlastima njihov brak nije registrovan, supružnici moraju da zasebno prijavljuju porez i ne mogu imati zajednički račun u banci. Ukoliko se jednom od njih dogodi neka nesreća, drugi nema pravo da izabere način lečenja za svog bračnog druga. U slučaju smrti, pravo nasledstva nemaju ni bračni drug ni deca. Porodica ne može obaviti sahranu u skladu sa svojim hrišćanskim verovanjima. Preminula osoba mora biti sahranjena na muslimanskom groblju, na području namenjenom onima koji po veroispovesti nisu muslimani.

Nastojanja da se dobije zakonska registracija

Jehovini svedoci su u septembru 2010. godine vlastima Palestinskih teritorija podneli zahtev za zakonsku registraciju. Pošto im vlasti više od dve godine nisu dale nikakav odgovor, Svedoci su se obratili Vrhovnom sudu u Ramali, tražeći da budu zakonski registrovani. Taj sud je u oktobru 2013. odbacio slučaj zbog proceduralne greške.

Jehovini svedoci su od tada preduzeli daljnje pravne korake i sastali se sa predstavnicima vlasti kako bi rešili ovaj problem. Međutim, vlasti nisu učinile svoj deo tako da u čitavom slučaju nema nikakvog pomaka.

Filip Bramli, pravni zastupnik Jehovinih svedoka, rekao je sledeće: „Jehovini svedoci u Ramali i na okolnim područjima postoje već skoro 100 godina. Oni su zahvalni vlastima što su im omogućile da u miru obavljaju svoju versku službu. Ali verska diskriminacija zbog koje još uvek nisu dobili zakonsko priznanje ne bi smela biti prepreka u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava.“

Jehovini svedoci smatraju da su palestinske vlasti učinile korak napred time što su deci njihovih suvernika izdale izvode iz matične knjige rođenih. Bračni parovi koji još uvek nisu uspeli da registruju svoj brak iskreno se nadaju da će vlasti rešiti taj problem, kao i da će konačno priznati njihovu versku zajednicu.