Vrati se na sadržaj

2. SEPTEMBAR 2019.
RUANDA

Jehovini svedoci održali prvi regionalni kongres na ruandskom znakovnom jeziku

Jehovini svedoci održali prvi regionalni kongres na ruandskom znakovnom jeziku

U Kigaliju u Ruandi, održan je prvi regionalni kongres na ruandskom znakovnom jeziku 16–18. avgusta 2019. Najveći broj prisutnih bio je 620, a krstilo se 8 gluvih osoba.

Prisutni pevaju na znakovnom jeziku

U nedelju su kongresu prisustvovali i gospodin Žan Damasen Bizimana, član upravnog odbora Saveza gluvih i gospodin Emanuel Ndajisaba, sekretar Državnog veća osoba sa invaliditetom. Pored toga, novine Ukvezi, koje su pratile program u nedelju, na internetu su objavile pozitivan članak o kongresu.

Sestra prevodi program ženi koja je gluva i slepa

Gospodin Bizimana je rekao: „Kongres je bio odličan! Bilo je lepo videti kako gluve osobe iz različitih delova zemlje sede zajedno i prate program. Veoma smo zahvalni Jehovinim svedocima za doprinos koji pružaju u komunikaciji sa gluvim osobama. Bilo bi lepo kad bi predstavnici vlasti mogli da vide ovaj skup koji ujedinjuje ljude i kad bi sledili vaš primer.“

Protekle dve godine obeležile su još dve značajne stvari koje se tiču ruandskog znakovnog jezika. U septembru 2017, podružnica u Ruandi je organizovala prvu Školu za pionire na ruandskom znakovnom jeziku. Godinu dana kasnije, u septembru 2018, podružnica je započela s prevođenjem naše literature na ovaj znakovni jezik.

Brat Žan Damur Habijaremnje, koji je prisustvovao kongresu kao predstavnik podružnice, rekao je: „Drago nam je što vidimo napredak na polju ruandskog znakovnog jezika, a ovaj kongres je očigledan dokaz toga. Jehovini svedoci se u ophođenju s drugim ljudima, među kojima su i gluvi, trude da žive u skladu s temom ovog kongresa ’Ljubav nikada ne prestaje‘.“

Napredak na polju znakovnog jezika jasan je dokaz Jehovinog blagoslova (Psalam 67:1).