Vrati se na sadržaj

Učenici kojima su bila uskraćena svedočanstva jer kao Jehovini svedoci nisu hteli da plate crkveni porez

09. JUN 2016.
RUANDA

Ruanda suzbija diskriminaciju u školama

Ruanda suzbija diskriminaciju u školama

Vlasti u Ruandi su napravile korak ka iskorenjivanju diskriminacije u školama tako što su izdale uredbu kojom obavezuju škole da poštuju verska uverenja svojih učenika. Ovo su dobre vesti za učenike kojima savest ne dozvoljava da učestvuju u nekim školskim aktivnostima.

Iako većinu škola u Ruandi delom finansira država, njima upravljaju verske organizacije. Upis je dozvoljen svima, tako da ima učenika raznih religija. Međutim, neke škole kruto nameću učenicima verske ili patriotske ceremonije ili zahtevaju od njih da plaćaju crkvene poreze. Osim toga, kažnjavaju one kojima savest ne dozvoljava da u tome učestvuju. Ministar za osnovno i srednje obrazovanje opisao je preovladavajući stav školskih uprava sledećim rečima: „Našim učenicima nije dozvoljeno da ispovedaju veru na način koji je suprotan našim uverenjima.“

Uredba vlade potvrđuje slobodu veroispovesti

Vlasti su se uhvatile u koštac s rešavanjem tog problema time što su izdale uredbu koja sadrži nove propise koji imaju za cilj da eliminišu versku diskriminaciju u školama. Član 12, vladine Uredbe br. 290/03, objavljene u službenom listu od 14. decembra 2015, kaže da svaka škola mora da poštuje slobodu veroispovesti svojih učenika i dozvoli im da se mole u skladu sa svojim verovanjima, ukoliko je njihova vera ili crkva zakonski priznata i ako se to ne sukobi sa nastavom.

Svaka škola mora da poštuje slobodu veroispovesti svojih učenika (Uredba br. 290/03, član 12)

Na ovaj način vlasti su podržale odluku drugostepenog suda u provinciji Karongi. Ta odluka se odnosila na slučaj učenika koji su Jehovini svedoci, a izbačeni su iz škole u maju 2014. Škola nije poštovala odluku učenika da odbiju da učestvuju u verskim aktivnostima koje je organizovala. Sud je učenike oslobodio svih optužbi i oni su mogli da nastave školovanje.

U jednom drugom slučaju, direktor škole u provinciji Ngororero odbio je da uruči svedočanstva grupi od 30 učenika koji nisu hteli da plate crkveni porez (nije uključen u školarinu). Kada su se roditelji žalili nadležnima za obrazovanje u toj provinciji, direktor je popustio i na kraju godine dao svedočanstva svim učenicima.

Olakšanje za učenike koji su Jehovini svedoci

Šantal Uvimbabazi, koja je Jehovin svedok, izbačena je iz škole u provinciji Ngororero, jer nije htela da prisustvuje misi koja se održavala u školi. Trpela je ismevanje i nije mogla da pohađa nastavu godinu dana. Na kraju se upisala u drugu školu koja je bila dosta daleko od njene kuće i školarina je bila veća, što je predstavljalo veliki problem za njenu siromašnu majku koja je udovica. Kada je Šantal čula za nove propise, osetila je olakšanje. „Verujem da će i učenici koji se nalaze u sličnoj situaciji u školama kojima upravljaju verske organizacije sada moći da nastave da se školuju, a da im se ne krše prava“, rekla je Šantal.

Ova Uredba je u skladu sa Ustavom Ruande koji garantuje slobodu veroispovesti i pravo na obrazovanje. Učenici koji su Jehovini svedoci i njihovi roditelji raduju se okončanju verske diskriminacije u školama. Zahvalni su što su vlasti preduzele korake da bi zaštitile pravo na slobodu veroispovesti učenika.