Vrati se na sadržaj

2. JUN 2017.
RUSIJA

Regionalni sud u Orelu razmotriće žalbu na odluku o pritvoru Denisa Kristensena

Regionalni sud u Orelu razmotriće žalbu na odluku o pritvoru Denisa Kristensena

Najnovija vest: Saslušanje zakazano za 7. jun 2017. odloženo je do daljnjeg.

Dana 7. juna 2017, u 14 časova, Regionalni sud u Orelu razmotriće žalbu na odluku o pritvoru danskog državljanina Denisa Kristensena. Gospodin Kristensen, starešina skupštine Jehovinih svedoka u Orelu, uhapšen je 25. maja 2017, kada je policija prekinula verski sastanak.

Vlasti već godinama ugrožavaju versku slobodu Jehovinih svedoka u Rusiji. Jedan od slučajeva koji to potvrđuju jeste i slučaj Lokalne verske zajednice u Orelu, koja je u junu 2016. optužena za „ekstremističke aktivnosti“ i ukinuta. Pošto je Vrhovni sud nedavno zatvorio Administrativni centar i ukinuo lokalne verske zajednice Jehovinih svedoka u Rusiji, Federalna služba bezbednosti tvrdi da time što se okupljaju na verskim sastancima, Svedoci u Orelu nastavljaju sa aktivnostima zabranjene ekstremističke organizacije.

Federalna služba bezbednosti je pokrenula krivičnu istragu protiv gospodina Kristensena tvrdeći da je on bio član upravnog odbora ukinute Lokalne verske zajednice u Orelu. Međutim, ta tvrdnja ne odgovara činjenicama. On će biti zadržan u pritvoru do 23. jula 2017, jer budući da je strani državljanin, tužilac smatra da bi mogao pobeći iz zemlje pre nego što Federalna služba bezbednosti prikupi dokaze protiv njega.

Pored toga što su uložili žalbu na odluku o pritvoru gospodina Kristensena, Jehovini svedoci dopunjuju i žalbe koje su već uputili međunarodnim sudovima. Nakon odluke Vrhovnog suda mnogi Jehovini svedoci u Rusiji doživljavaju progonstvo i druge posledice te odluke.