Vrati se na sadržaj

1. OKTOBAR 2014.
RUSIJA

Jehovini svedoci uložili žalbu Vrhovnom sudu Ruske Federacije zbog zabrane njihove verske zajednice u Samari

Jehovini svedoci uložili žalbu Vrhovnom sudu Ruske Federacije zbog zabrane njihove verske zajednice u Samari

Vrhovni sud Ruske Federacije će 8. oktobra 2014. razmotriti žalbu Jehovinih svedoka iz Samare, koju su uložili jer je njihova verska zajednica u tom gradu zabranjena. Ranije je niži sud proglasio ovu versku zajednicu u Samari ekstremističkom. Ako Vrhovni sud ne preinači ovu presudu, to će se veoma loše odraziti na preko 1500 Svedoka u Samari.

Okružno javno tužilaštvo u Samari kreće u ozbiljniji napad

Sudsko gonjenje verske zajednice u Samari počelo je u aprilu 2014, kada je Kancelarija okružnog javnog tužioca podnela tužbu Okružnom sudu u Samari tražeći zabranu „ekstremističke aktivnosti“. Pre nego što je sud razmotrio ovaj slučaj, Kancelarija javnog tužioca je privremeno zabranila ovu versku zajednicu i oduzela joj imovinu. U skladu s tom odlukom, i to pre nego što je suđenje počelo, rusko Ministarstvo pravde dodalo je versku zajednicu Jehovinih svedoka u Samari na spisak verskih zajednica koje su zabranjene na osnovu optužbi za ekstremizam. Zatim je 29. maja 2014. sudija Šabajeva presudila u korist tužioca i naložila da se ova verska zajednica zabrani i da joj se oduzme imovina.

Ovo nije prvi put da je Kancelarija okružnog javnog tužioca u Samari podnela tužbu s ciljem da zabrani versku zajednicu Jehovinih svedoka u tom gradu. Kancelarija tužioca je 2009. podnela tužbu, ali je za vreme suđenja povukla optužbe. Ovog puta su se predstavnici zakona u Samari poslužili drugačijim sredstvima da bi postigli svoj cilj.

Ruski sudovi zabranili versku zajednicu na osnovu sumnjivih dokaza

U januaru 2013. i 2014, policija u Samari je pretražila objekte koje su Svedoci iznajmili da bi u njima održavali verske sastanke i „pronašla“ je versku literaturu koja se nalazi na Federalnom spisku ekstremističkog materijala. Kancelarija javnog tužioca u Samari izdala je upozorenje verskoj zajednici Svedoka u vezi s pretragom iz 2013, a nakon što je policija ponovo pronašla versku literaturu u januaru 2014, kancelarija javnog tužioca je pokrenula slučaj protiv njih. Sovjetski okružni sud u Samari je 7. marta 2014. proglasio ovu versku zajednicu krivom i kaznio je s 50000 rubalja (oko 1000 evra). Svedoci u Samari su sigurni da je u obe pretrage policija podmetnula zabranjene publikacije. Nadalje, Jehovini svedoci se ne slažu s presudama ruskog suda kojima su njihove publikacije proglašene ekstremističkim i podneli su žalbe Evropskom sudu za ljudska prava.

Nakon što je Kancelarija okružnog javnog tužioca u Samari dobila spor na Sovjetskom okružnom sudu, u aprilu 2014. predala je tužbu zbog ekstremizma Okružnom sudu u Samari. To je učinjeno s namerom da se zabrani verska zajednica Svedoka u ovom gradu. Advokati Svedoka obrazložili su pred sudijom Šabajevom da je zabrana ove verske zajednice neosnovana i da u aktivnostima i verovanjima Jehovinih svedoka nema ničeg ekstremističkog. Takođe su rekli da je „zabranjene“ publikacije podmetnula policija tokom pretrage. Pa ipak, sudija Šabajeva je odlučila da zabrani versku zajednicu Svedoka u Samari.

Da li će ruske vlasti i dalje ugrožavati versku slobodu?

Ovaj slučaj u Samari sličan je onome što se desilo u Taganrogu, gde su ruske vlasti prvi put pogrešno primenile Zakon o suzbijanju ekstremističkih aktivnosti na Svedoke. Vlasti su uspele da zabrane versku zajednicu Svedoka u Taganrogu 2009. i kasnije su otvorile krivične dosijee protiv pojedinih Svedoka. To je na kraju dovelo do sudskog gonjenja i osuđivanja sedam Svedoka iz tog grada samo zato što su prisustvovali verskim sastancima. Jehovini svedoci u Samari se brinu da bi i njih moglo zadesiti isto.

Koliko će daleko ruske vlasti otići u borbi protiv Jehovinih svedoka? Od juna 2014, protiv Svedoka u raznim delovima Rusije podignute su lažne optužnice zbog distribuisanja takozvane ekstremističke verske literature. Jehovini svedoci u Samari se nadaju da će Vrhovni sud Ruske Federacije u ovom slučaju stati na stranu pravde.