Vrati se na sadržaj

Andrej Stupnikov sa suprugom Olgom

18. MAJ 2021.
RUSIJA

AŽURIRANA VEST | Andrej Stupnikov uveren da će mu Jehova pomoći da izdrži kušnje

AŽURIRANA VEST | Andrej Stupnikov uveren da će mu Jehova pomoći da izdrži kušnje

U sredu 3. avgusta 2022, Osmi kasacioni sud opšte nadležnosti odbacio je drugu žalbu brata Andreja Stupnikova. On ostaje u zatvoru.

Dana 7. septembra 2021, Sud Krasnojarske oblasti odbacio je Andrejevu žalbu i podržao njegovu prvobitnu presudu.

Dana 3. juna 2021, Železnodarožnijski okružni sud u Krasnojarsku proglasio je krivim Andreja i osudio ga na šest godina zatvora. On je iz sudnice sproveden pravo u zatvor.

Optuženi

Andrej Stupnikov

  • Rođen: 1973. (Noriljsk, Krasnojarska oblast)

  • Kratka biografija: Po zanimanju je inženjer naftnog rudarstva. Oženio se Olgom 1993. Oboje vole umetnost i rado borave u prirodi

    Još od mladosti je želeo da upozna Boga. Video je mnoga zlodela u Čečeniji tokom Prvog čečenskog rata. Pitao se zašto se događaju takve strahote i kako ga Bog može zaštititi. On i Olga su proučavali Bibliju s Jehovinim svedocima. Bili su zadivljeni kada su saznali da se biblijska proročanstva ispunjavaju i da Biblija pruža najbolje savete o tome kako se nositi sa životnim problemima

Detalji o slučaju

Agenti Federalne službe bezbednosti su 3. jula 2018. uhapsili Andreja Stupnikova na međunarodnom aerodromu u Krasnojarsku. On je prvi Jehovin svedok iz Krasnojarska protiv koga je pokrenut krivični postupak. Narednog dana mu je Železnodorožnijski okružni sud odredio pritvor.

Olga je slala pisma Andreju da bi ga hrabrila. Međutim, on je iznenada prestao da dobija njena pisma, zbog čega se zabrinuo. Još više se zabrinuo kada ga je jedan čovek pitao: „Je l’ znaš šta se desilo sa tvojom ženom?“ Nakon nekog vremena je shvatio da je uprava zatvora namerno zadržavala Olgina pisma. Andrej kaže: „Rekli su mi da ću se vrlo brzo vratiti ženi ako pristanem da sarađujem ili priznam krivicu.“ Andrej se uzdao u Jehovu i nije se odrekao svoje vere. Nakon osam meseci provedenih u istražnom zatvoru, prebačen je u kućni pritvor u kojem je proveo četiri meseca.

Drugog jula 2019. ukinut mu je kućni pritvor. Još uvek ne sme da dobija i da šalje poštu, kao ni da koristi internet. Vlasti su mu takođe ograničile s kim sme da komunicira.

Dok čeka presudu, Andrej je usredsređen na svoje predanje Jehovi i smatra ga veoma dragocenim. On s pouzdanjem kaže: „Ponosan sam što sam upoznao Jehovu i znam da je on uz mene.“

Andrej je svima nama izuzetan primer potpunog pouzdanja u Jehovu (Psalam 28:7).