Vrati se na sadržaj

Sleva nadesno: Aleksandar Akopov, Konstantin Samsonov i Šamilj Sultanov

2. JUN 2021.
RUSIJA

AŽURIRANA VEST | Braća Akopov, Samsonov i Sultanov oslanjaju se na Jehovu dok trpe progonstvo

AŽURIRANA VEST | Braća Akopov, Samsonov i Sultanov oslanjaju se na Jehovu dok trpe progonstvo

U petak 5. avgusta 2022, Sud Stavropoljske oblasti doneo je presudu u slučaju braće Aleksandra Akopova, Konstantina Samsonova i Šamilja Sultanova. Novčana kazna izrečena Aleksandru i Šamilju sada iznosi 250 000 rubalja (oko 4 000 evra) i moraće da je plate. Konstantinova zatvorska kazna preinačena je u novčanu kaznu od 400 000 rubalja (6 500 evra). On je odmah pušten iz zatvora.

Dana 19. aprila 2022, Neftekumski okružni sud u Stavropoljskoj oblasti proglasio je krivim Aleksandra, Konstantina i Šamilja. Aleksandru i Šamilju je izrečena novčana kazna u iznosu od 500 000 rubalja (8 000 evra). Tu kaznu neće morati da plate pošto su izvesno vreme proveli u istražnom zatvoru. Konstantin je osuđen na sedam i po godina zatvora. Odmah nakon suđenja sproveden je u zatvor.

Optuženi

Aleksandar Akopov

  • Rođen: 1992. (Neftekumsk)

  • Kratka biografija: Radi na građevini sa svojim ocem i starijim bratom. Voli fudbal, košarku, tenis, boravak u prirodi i kuvanje

    Krstio se kao Jehovin svedok 2007, kada je imao 14 godina

Konstantin Samsonov

  • Rođen: 1977. (Neftekumsk)

  • Kratka biografija: Kao mladić je voleo šah i kompjutere. Trenutno radi na održavanju računarskih sistema u jednoj bolnici. On i njegova supruga Svetlana počeli su da proučavaju Bibliju sa Jehovinim svedocima 1998. Krstili su se 2000. Imaju jednog sina

Šamilj Sultanov

  • Rođen: 1977. (Mahmud-Mekteb, Stavropoljska oblast)

  • Kratka biografija: Bavi se održavanjem i renoviranjem objekata. Bibliju je počeo da proučava sa Jehovinim svedocima otprilike 2000. godine. Krstio se 2003. Oženio se Elenom 2004. Zajedno su odgajali njenog sina iz prvog braka

Detalji o slučaju

U subotu, 26. avgusta 2017, naoružani pripadnici policije opkolili su 18 Jehovinih svedoka koji su bili na pikniku na jednom jezeru u blizini Neftekumska. Čitava grupa, u kojoj je bilo i dece i starijih, autobusom je prebačena u policijsku stanicu, gde su svi bili ispitivani tri sata. Mnoga braća i sestre iz Neftekumska su nakon toga bila pod prismotrom. Osim toga, policija je izvršila pretres njihovih kuća. Aleksandar, Konstantin i Šamilj su kasnije pritvoreni i u istražnom zatvoru su proveli gotovo godinu dana.

Aleksandar priznaje da se pribojavao zatvora jer se bori sa anksioznošću i ima neke zdravstvene tegobe. Usrdno se molio Jehovi za mentalnu i emocionalnu snagu da izdrži u zatvoru. On kaže: „Često se dešavalo da kažem Jehovi da ne mogu dalje. Ne mogu da verujem da sam [gotovo] čitavu godinu izdržao u zatvoru.“ Jehova mu je odgovarao na molitve tako što mu je pomagao da se priseti biblijskih stihova kada nije imao Bibliju. Zapisao je svaki stih kog je mogao da se seti, svakog jutra je razmatrao po jedan od njih i razmišljao o tome kako bi taj stih mogao da mu pomogne u trenutnoj situaciji. To mu je pomoglo da na svoj boravak u zatvoru gleda Jehovinim očima.

Konstantina su jačala mnogobrojna pisma koja mu je supruga slala. U jednom pismu mu je predložila da na nevolju kroz koju prolazi gleda kao na pustolovinu. On kaže: „To me je oraspoložilo i stvari su kasnije stvarno postale malo lakše.“

Šamilj se priseća da je prvih nekoliko meseci u istražnom zatvoru bilo najteže izdržati. On kaže: „Stvari su vremenom postale malo lakše. To mi je bio dokaz da me Jehova nije zaboravio.“ Tokom tog perioda Šamilj je naučio da se oslanja na Jehovu tako što nije previše brinuo o tome šta bi sve moglo da se dogodi u budućnosti.

Sva trojica naše braće imaju ograničenje kretanja i ne mogu da koriste telefon ili internet. Ova ograničenja otežavaju Aleksandru da nabavi neophodne lekove, a Konstantin ne može da obavlja svoj posao kao kompjuterski programer. I pored svih ovih problema, naša braća su rešena da ostanu verna svom Bogu.

Sigurni smo da će Jehova biti uz ovu našu braću dok se i dalje uzdaju u njega (Psalam 20:7).