Vrati se na sadržaj

Vitalij Iljinjih

10. MAJ 2021.
RUSIJA

AŽURIRANA VEST | Brat Vitalij Iljinjih ohrabren primerom drugih

AŽURIRANA VEST | Brat Vitalij Iljinjih ohrabren primerom drugih

U četvrtak, 28. jula 2022, Viši sud u Primorskoj oblasti odbacio je žalbu brata Vitalija Iljinjiha. On za sada neće morati da ide u zatvor.

U petak 15. aprila 2022, Okružni sud u Usurijsku u Primorskoj oblasti proglasio je krivim Vitalija i osudio ga na dve godine uslovne kazne zatvora.

Optuženi

Vitalij Iljinjih

  • Rođen: 1974. (Usurijsk, Primorska oblast)

  • Kratka biografija: Završio je policijsku akademiju i radio je u odeljenju za unutrašnje poslove. Oduvek se pitao zašto ljudi umiru i šta se dešava posle smrti. Sredinom 1990-ih počeo je da proučava Bibliju sa Jehovinim svedocima. Krstio se 1999. Trenutno radi kao čistač ulica. Oženio se Irinom 2006. godine

Detalji o slučaju

U februaru 2019. u okviru krivičnog postupka protiv Jehovinih svedoka u gradu Spask-Daljniju izvršen je pretres kuće brata Vitalija. Dana 18. septembra 2019, ruske vlasti su pokrenule postupak protiv Vitalija. Vlasti su 23. oktobra 2019. ponovo izvršile pretres njegove kuće, ali ovog puta je uhapšen i dva dana zadržan u pritvoru. Vitalij se u pritvoru dosta molio Jehovi. On kaže: „Kad god bih se pomolio, mir i spokoj zamenili bi osećaj neizvesnosti.“

Nakon izlaska iz pritvora, zabranjeno mu je da napušta mesto prebivanja. Protiv njegove majke, Olge Opaleve, vodi se odvojen krivični postupak.

Vitalij je mnogo toga naučio iz onoga što mu se dešavalo. On kaže: „I ranije sam znao da Jehova ne dozvoljava kušnje koje ne možemo podneti, ali sada sam to iz prve ruke video. Što nam je teže, to smo bliži Jehovi. On je naš veliki grnčar. Čak i kada dozvoljava kušnje koje su poput vatre, on ipak kontroliše celu situaciju. Kad mi se čini da više ne mogu da izdržim, preklinjem Jehovu da mi da potrebnu snagu“ (2. Korinćanima 4:7).

Iako po prirodi nije mnogo hrabar, snagu mu uliva razmišljanje o rečima iz 1. Petrove 5:9. Ohrabren je primerom mnoge braće i sestara u Rusiji koji uspešno podnose progonstvo. Vitalij odlučno kaže: „Šta god da Jehova dozvoli u mom slučaju [...] čast mi je što pred vlastima mogu dati svedočanstvo u ovim poslednjim danima.“

I mi smo poput Vitalija ohrabreni mnogim primerima vere i hrabrosti među Jehovinim narodom. Zahvaljujemo Jehovi što nas je opremio „svime što je potrebno“ da bismo radili ono što mu je po volji (Jevrejima 13:20, 21).