Vrati se na sadržaj

Jevgenij Jegorov

1. APRIL 2021. | AŽURIRANO: 17. FEBRUARA 2023.
RUSIJA

AŽURIRANA VEST – NEPOVOLJNA PRESUDA | Ruski sud narušava slobodu veroispovesti Jevgenija Jegorova

AŽURIRANA VEST – NEPOVOLJNA PRESUDA | Ruski sud narušava slobodu veroispovesti Jevgenija Jegorova

Dana 17. februara 2023, Birobidžanski okružni sud Jevrejske autonomne oblasti proglasio je krivim brata Jevgenija Jegorova i osudio ga na dve i po godine uslovne kazne zatvora. On za sada neće morati da ide u zatvor.

U ponedeljak 3. oktobra 2022, Viši sud Jevrejske autonomne oblasti poništio je presudu kojom je brat Jevgenij proglašen krivim. Sud je doneo tu odluku nakon što mu je Deveti kasacioni sud opšte nadležnosti vratio slučaj i naložio mu da ponovo razmotri žalbu brata Jevgenija. Njegov slučaj će sada biti poslat Birobidžanskom okružnom sudu Jevrejske autonomne oblasti radi ponovnog suđenja.

Dana 25. novembra 2021, Viši sud Jevrejske autonomne oblasti odbacio je Jevgenijevu žalbu. Kazna na koju je prvobitno osuđen ostaje na snazi. On za sada neće morati da ide u zatvor.

Dana 21. juna 2021, Birobidžanski okružni sud Jevrejske autonomne oblasti proglasio je krivim Jevgenija i osudio ga na 30 meseci uslovne kazne zatvora.

Optuženi

Jevgenij Jegorov

  • Rođen: 1991. (Birobidžan)

  • Kratka biografija: Odrastao je uz majku i baku. Studirao je elektrotehniku. Radio je kao bravar i mehaničar. Voli da čita i piše. Objavio je jedan roman i zbirku pesama. Krstio se kao Jehovin svedok 2005. Oženio se Ksenijom u septembru 2019. U avgustu 2020. dobili su sina

Detalji o slučaju

U maju 2018, agenti Federalne službe bezbednosti izvršili su masovni pretres kuća u Birobidžanu. Jevgenij je ubrzo nakon venčanja optužen zato što je ispovedao svoju veru i čitao Bibliju. Zabranjeno mu je da napušta mesto stanovanja. Protiv njegove majke, Larise Artamanove, takođe je pokrenut krivični postupak ubrzo nakon njegovog venčanja. U decembru 2019. počelo je suđenje pred Birobidžanskim okružnim sudom.

Jevgenij kaže da sada oseća još veću bliskost sa Jehovom. „Jehova me je u najtežim trenucima umirio i dao mi izuzetnu snagu“ (2. Korinćanima 4:7).

Jevgenij je svestan da se uz Jehovinu pomoć mora mentalno, emocionalno i duhovno pripremiti za ono što ga čeka. On kaže: „Najvažnije mi je da i dalje jačam svoj odnos s Jehovom, u kakvim god okolnostima da se nađem.“

Uvereni smo da će Jevgenij i Ksenija, kao i sva naša braća i sestre u Rusiji, uprkos svim problemima koje imaju, crpsti snagu iz reči zabeleženih u Psalmu 10:17: „Ali ti ćeš čuti molbe krotkih, Jehova. Ojačaćeš njihovo srce i pažljivo ćeš ih slušati.“