Vrati se na sadržaj

Sleva nadesno: Viktor Šipilov (advokat), brat Konstantin Baženov, sestra Snežana Baženova, sestra Vera Zolotova, Viktor Ženkov (advokat) i Maksim Novakov (advokat)

17. NOVEMBAR 2020. | AŽURIRANO: 1. FEBRUARA 2023.
RUSIJA

AŽURIRANA VEST – NOVA PRESUDA | Ruski sud odbacio žalbe tri Svedoka

AŽURIRANA VEST – NOVA PRESUDA | Ruski sud odbacio žalbe tri Svedoka

U utorak 31. januara 2023, Okružni sud na Kamčatki je ponovo osudio na dve godine uslovne kazne zatvora Konstantina, njegovu suprugu Snežanu i Veru. Oni za sada neće morati da idu u zatvor.

U četvrtak, 15. decembra 2022, Sudsko veće za kriminalne slučajeve pri Vrhovnom sudu Rusije poništilo je presudu na osnovu koje su odbačene sve optužbe protiv brata Konstantina Baženova, njegove supruge Snežane i sestre Vere Zolotove. Njihov slučaj će se ponovo razmatrati na sudu. Na ovo saslušanje su došli predstavnici najmanje šest stranih ambasada kako bi pružili podršku Jehovinim svedocima.

Dana 10. juna 2022, Deveti kasacioni sud opšte nadležnosti odbacio je žalbu tužioca i nije poništio presudu u slučaju Konstantina, Snežane i Vere. Tužilac je uložio žalbu Vrhovnom sudu Rusije.

U utorak, 18. januara 2022, Okružni sud na Kamčatki uvažio je drugu žalbu Konstantina, njegove supruge Snežane i Vere. Sve optužbe protiv njih su odbačene i presuda odmah stupa na snagu. Sva tri Svedoka sada imaju pravo da traže odštetu zbog toga što su krivično gonjeni bez zakonske osnove. Tužilac je uložio žalbu.

U utorak, 17. novembra 2020, Okružni sud na Kamčatki odbacio je žalbu u slučaju Konstantina, njegove supruge Snežane i naše sestre Vere. Njihova dvogodišnja uslovna kazna, koja im je prvobitno određena, sada će stupiti na snagu. Zasad neće morati da idu u zatvor. Sve troje se dobro drže i nisu klonuli duhom.

Na kraju prvobitnog saslušanja 25. septembra 2020. brat Baženov je hrabro rekao sudiji da se ne plaši presude. Takođe je rekao da je za njega čast što može da bude među onima na kojima se ispunjava proročanstvo zapisano u Jovanu 15:20, gde piše da će Isusovi učenici biti progonjeni.

Brat Baženov je podsetio sud da je prema Mateju 28:19, 20 Isus svojim sledbenicima dao zapovest da propovedaju. Zatim je hrabro postavio pitanje: „Ko ima pravo da poništi ili zabrani Isusovu zapovest?“ Još je dodao: „Ja ne mogu da ćutim [...] Nastaviću da prenosim ljudima dobru vest iz Svetog pisma.“