Vrati se na sadržaj

Tatjana Šolner

21. JUN 2021.
RUSIJA

AŽURIRANA VEST | Sestra Tatjana Šolner se uzda u Jehovu i radosno mu služi uprkos progonstvu

AŽURIRANA VEST | Sestra Tatjana Šolner se uzda u Jehovu i radosno mu služi uprkos progonstvu

U sredu 14. septembra 2022, Deveti kasacioni sud opšte nadležnosti odbio je drugu žalbu sestre Tatjane Šolner. Ona za sada neće morati da ide u zatvor.

Dana 16. decembra 2021, sud Jevrejske autonomne oblasti odbacio je Tatjaninu žalbu.

Dana 25. juna 2021, Birobidžanski okružni sud Jevrejske autonomne oblasti proglasio je krivom Tatjanu i osudio je na 30 meseci uslovne kazne zatvora.

Optužena

Tatjana Šolner

  • Rođena: 1993. (Birobidžan)

  • Kratka biografija: Otac joj je tragično nastradao dok je još bila mala, pa je njena majka sama odgajala nju i njenog brata. Radi u apoteci. Voli klizanje, vožnju biciklom i odbojku

    Za Bibliju je počela da se zanima dok je pohađala tehničku školu, smer za krojačicu. Na nju je dubok utisak ostavilo ponašanje jedne učenice iz njenog razreda koja je bila Jehovin svedok. Veoma ju je utešilo saznanje da će mrtvi uskrsnuti jer je 2014. izgubila 12-godišnju rođaku. Krstila se 2017. godine

Detalji o slučaju

Ruske vlasti su 6. februara 2020. pokrenule krivične postupke protiv šest naših sestara iz Birobidžana, među kojima je i 27-godišnja Tatjana. Ona i ostale sestre su optužene za ekstremizam samo zato što su ispovedale svoju veru. U Jevrejskoj autonomnoj oblasti je pokrenuto ukupno 19 slučajeva protiv Jehovinih svedoka.

Tatjana je uverena da joj Jehova pomaže da istraje u ovoj kušnji. Ona kaže: „Kada je progonstvo počelo, malo sam zatajila što se tiče duhovnih aktivnosti, ali nije se desilo da zaboravim da čitam Bibliju. Rekla sam Jehovi kako se osećam i šta me brine. Molila sam ga za sveti duh da bih mogla da se nosim sa svim što me je zadesilo i da mu ostanem verna do samog kraja. Molila sam se i za odvažnost, hrabrost i mudrost kako bih dostojanstveno branila Božje ime pred sudom.“

Ona još kaže: „Saznanje da je Jehova uvek uz svoje sluge, da im pomaže i da ih štiti pomoglo mi je da ne izgubim radost. Jehova me drži svojom snažnom desnicom. To mi pomaže da mu potpuno verujem i da imam mir dok prolazim kroz ovu kušnju“ (Isaija 41:10).

Potpuno smo uvereni da će Tatjana uz Jehovinu pomoć i dalje biti postojana u nevolji dok čeka ishod suđenja (Rimljanima 12:12).