Vrati se na sadržaj

Sestra Anastasija Sičova

22. JANUAR 2021.
RUSIJA

Anastasija Sičova osuđena zbog prisustvovanja našim sastancima

Anastasija Sičova osuđena zbog prisustvovanja našim sastancima

Presuda

Oblučenski okružni sud Jevrejske autonomne oblasti je 21. januara 2021. osudio našu sestru Anastasiju Sičovu. Sud joj je odredio dve godine uslovne kazne zatvora. Za sada ne mora da ide u zatvor.

Optužena

Anastasija Sičova

  • Rođena: 1977. (Teplozjorsk, Jevrejska autonomna oblast)

  • Kratka biografija: Imala je četvoro braće i sestara, ali dvoje je preminulo. Završila je medicinsku školu. Radila je kao medicinska sestra u jednoj stomatološkoj ordinaciji, a zatim u psihijatrijskoj bolnici. Nakon smrti najstarije sestre, preuzela je starateljstvo nad njeno dvoje male dece. Brinula je i o svojoj majci sve dok nije preminula nakon dugotrajne bolesti

    U tinejdžerskim godinama razmišljala je o tome koliko je život kratak. To ju je navelo da pokloni pažnju Svetom pismu u kom je našla logične odgovore na svoja pitanja. Kao Jehovin svedok krstila se 1994.

Detalji o slučaju

Ruske vlasti su u oktobru 2019. stavile sestru Anastasiju na spisak „ekstremista“. Istražno odeljenje ruske Federalne službe bezbednosti u Birobidžanu pokrenulo je protiv nje krivični postupak 25. septembra 2019. Sestra Sičova je optužena za učestvovanje u aktivnostima verske organizacije Jehovinih svedoka jer je prisustvovala njihovim sastancima i razgovarala o svojoj veri s drugima.

Tužilac je tokom suđenja puštao audio i video snimke Anastasijinih telefonskih razgovora, kao i snimke sa sastanaka kojima je prisustvovala. Tužilac je tvrdio da snimci dokazuju da je naša sestra učestvovala u „ekstremističkim“ aktivnostima. Anastasija je ovaj navodni dokaz iskoristila da svedoči prisutnima. Objasnila je da se na sastancima Jehovinih svedoka ljudi uče da budu samilosni, milosrdni, strpljivi i da razvijaju druge hrišćanske osobine.

U svojim završnim rečima Anastasija je objasnila kako je Biblija pozitivno uticala na njen život. Ona je, između ostalog, rekla: „Danas mi se sudi zbog moje vere i zbog toga što i dalje čitam Bibliju, što se sastajem s prijateljima da bismo razgovarali o njoj, zbog toga što pevamo hvalospeve Jehovi i molimo mu se.

„Kako da se oglušim o zapovest koja se nalazi u poslanici Jevrejima, u 10. poglavlju, 24. i 25. stihu? Citiraću šta tamo piše: ’Razmišljajmo jedni o drugima kako bismo se podsticali na ljubav i dobra dela, i ne propuštajmo svoje sastanke, kao što neki imaju običaj, nego hrabrimo jedni druge, tim više što vidimo da se približava dan.‘ Ako me sam Svevišnji Bog Jehova podstiče da se sastajem sa svojim prijateljima, svojim suvernicima, da bismo čitali Bibliju, hrabrili se i pomagali jedni drugima, kako onda da ga ne poslušam? Jehovu neizmerno volim, poštujem i želim da mu služim.“

Srećni smo što Anastasija tako odvažno brani svoju veru i što je tako nepokolebljiva i pozitivna. Molimo se da i dalje ostane radosna i da joj ova kušnja pomogne da i nadalje izgrađuje istrajnost (Jakovljeva 1:2, 3).