Vrati se na sadržaj

Regionalni sud u Kalugi, u Rusiji

16. OKTOBAR 2019.
RUSIJA

Apelacioni sud: Ruski sudija prekršio sudsku proceduru u slučaju brata Kuzina

Apelacioni sud: Ruski sudija prekršio sudsku proceduru u slučaju brata Kuzina

Svetlana Anatoljevna Prokofjeva, sudija Apelacionog suda u oblasti Kaluga, u svojoj izjavi 9. septembra 2019. navela je da je Okružni sud u toj oblasti ozbiljno prekršio zakon kada je doneo odluku da brata Dmitrija Kuzina zadrži u pritvoru.

Ova izjava sudije Prokofjeve je veoma značajna, budući da je do sada veoma retko neki sudija priznao da su sudovi nepravedno postupali s Jehovinim svedocima. Ona je još navela da je Okružni sud u Kalugi mnogo puta prekršio zakon. Prema njenim rečima, taj sud je ismevao verska ubeđenja brata Kuzina i nije mu dozvolio da se brani. Sudija Prokofjeva je takođe rekla kako se „ne može reći da je predsedavajući sudija [okružnog suda] bio objektivan“.

Brat Dmitrij Kuzin sa svojom suprugom Svetlanom na dan njihovog venčanja 2013.

Brat Kuzin je uhapšen 26. juna 2019, kada su agenti Federalne službe bezbednosti (FSB) iz Kaluge izvršili pretres njegovog stana. Dva dana kasnije, Okružni sud u Kalugi odredio je bratu Kuzinu dvomesečni pritvor. Gradski inspektor FSB-a je 19. avgusta predložio istom sudu da bratu Kuzinu produži pritvor još dva meseca, što je sud uvažio.

Brat Kuzin je uložio žalbu višem regionalnom sudu kojim predsedava sudija Prokofjeva. Nakon što je ustanovila da je sudija nižeg suda prekršio sudsku proceduru, naložila je da taj sud ponovo razmotri slučaj brata Kuzina, s tim da sudskim postupkom predsedava drugi sudija. Nažalost, taj okružni sud, kojim je ovog puta predsedavao drugi sudija, 23. septembra je potvrdio prethodnu odluku i tako bratu Kuzinu produžio pritvor za još dva meseca.

Nimalo ne sumnjamo da će Jehova, Bog koji je oličenje vernosti i pravde, nastaviti da verno brine o našoj braći i sestrama u Rusiji, koji se oslanjaju na njega (Ponovljeni zakoni 32:4, 9-11).