Vrati se na sadržaj

Andrej i njegova supruga Svetlana ispred suda nakon što mu je izrečena presuda o oslobađanju iz kućnog pritvora

22. AVGUST 2019.
RUSIJA

Apelacioni sud doneo odluku da se brat Andrej Suvorkov pusti iz kućnog pritvora

Apelacioni sud doneo odluku da se brat Andrej Suvorkov pusti iz kućnog pritvora

Apelacioni sud u Kirovu doneo je presudu o puštanju 26-godišnjeg brata Andreja Suvorkova iz kućnog pritvora 14. avgusta 2019. Iako je brat Suvorkov dobio veću slobodu, krivični postupak protiv njega ostao je otvoren.

Kao što je ranije objavljeno, brat Suvorkov, njegov očuh i trojica druge braće uhapšeni su 9. oktobra 2018, kada su lokalna policija i maskirani specijalci pretresli 19 kuća u Kirovu.

Prisećajući se samog pretresa kuće, brat Suvorkov kaže: „Zaplenjene su nam mnoge vredne stvari. Ali moja supruga i ja nismo brinuli zbog toga jer smo oduvek pokušavali da živimo jednostavno i da se ne vezujemo previše za materijalne stvari. Savet iz Mateja 6:21 gde se kaže: ’Gde je tvoje blago, tamo će biti i tvoje srce‘ pomogao nam je da zadržimo smirenost.“

Posle pretresa su pokrenuti krivični postupci protiv brata Suvorkova, njegovog očuha i trojice ostale braće zbog pevanja pesama o Kraljevstvu, proučavanja verske literature i posedovanja biblijskog prevoda Novi svet na ruskom. Svi su zadržani u pritvoru, gde su čekali odluku suda o njihovom puštanju ili zadržavanju u pritvoru.

O onome što je doživeo, brat Suvorkov kaže: „Proveo sam dve noći u pritvoru. U početku nisam prestajao da se molim. Bio sam siguran da me Jehova čuje i da će me podržati. Prisećao sam se teokratskih pesama i pevao ih. Kasnije sam se setio više od pedeset melodija pesama i njihovih tekstova.“

Sud je odlučio da brata Suvorkova i ostale zadrži u pritvoru. Tokom prve nedelje u pritvoru, brat Suvorkov se usredsredio na to da pomaže drugima. Priseća se: „Odlučio sam da u molitvama spominjem braću po imenu i napišem ohrabrujuća pisma onima čijih sam se adresa sećao. To mi je donelo radost“ (Dela apostolska 20:35).

Kako su meseci odmicali, sva braća su premeštena u kućni pritvor, osim brata Andžeja Oniščuka. Brat Suvorkov je prvi od braće iz Kirova koji je pušten iz kućnog pritvora.

„Kada se osvrnem na sve što se desilo, stvarno mi je drago što sam iskusio šta znači biti u zatvoru [...] Ne znam šta donosi budućnost niti da li ću ponovo biti zatvoren. Sada sam uveren u to da ću dobiti podršku od Jehove i njegove organizacije, čak i ako opet dospem u zatvor. Više nemam strah od zatvora.“