Vrati se na sadržaj

Andrej Gubin

5. APRIL 2021.
RUSIJA

Brat Andrej Gubin ostaje nepokolebljiv dok čeka suđenje

Brat Andrej Gubin ostaje nepokolebljiv dok čeka suđenje

NAJNOVIJA VEST | Ruski sud poništio presudu kojom je brat Gubin proglašen krivim

U utorak 1. februara 2022, Okružni sud Jevrejske autonomne oblasti poništio je presudu kojom je brat Andrej Gubin proglašen krivim. Njegov slučaj je vraćen nižem sudu i ponovo će mu se suditi.

Dana 9. septembra 2021, Birobidžanski okružni sud Jevrejske autonomne oblasti proglasio je krivim brata Andreja Gubina i osudio ga na dve i po godine uslovne kazne zatvora. On za sada neće morati da ide u zatvor.

Optuženi

Andrej Gubin

  • Rođen: 1974. (Saran, Kazahstan)

  • Kratka biografija: Ima starijeg brata i sestru. Kao srednjoškolac je posle nastave radio u bravarskoj radionici kako bi finansijski pomagao svojoj porodici. Kasnije je radio kao metalostrugar i vozač teških građevinskih mašina. Voli sport, piše poeziju i svira više instrumenata

  • Još u ranoj mladosti pitao se zašto u svetu ima toliko nepravde i zla. Mir i smisao života pronašao je kada je počeo da proučava Bibliju. Biblijsko obećanje da će na zemlji ponovo vladati pravda i mir podstaklo ga je da preda svoj život Jehovi. Krstio se 1991, kada je imao 17 godina. Oženio se Tatjanom 2007. Preselili su se u Birobidžan 2011. godine

Detalji o slučaju

Dana 12. februara 2020, agenti Federalne službe bezbednosti otvorili su istragu protiv brata Andreja Gubina. Suđenje je počelo 17. septembra 2020.

U Jevrejskoj autonomnoj oblasti pokrenuto je ukupno 19 krivičnih postupaka protiv naše braće i sestara. Ti slučajevi su pokrenuti nakon masovnih pretresa koji su sprovedeni u okviru operacije nazvane „Sudnji dan“. Dana 17. maja 2018, 150 policajaca izvršilo je pretres 22 kuće Jehovinih svedoka. Zaplenili su im kreditne kartice, novac, fotografije, kompjutere i elektronske uređaje.

Vlasti su Andreju i Tatjani blokirali bankovne račune, zbog čega imaju velikih finansijskih problema. Osim toga, višemesečni sudski postupak ostavio je ozbiljne posledice po Tatjanino zdravlje. Ali ovaj bračni par pronalazi veliku utehu u svakodnevnom čitanju Biblije. Posebno im znače biblijski saveti o tome kako da prebrode teške životne situacije.

Zahvaljujući velikoj pomoći koju mu pružaju suvernici, Andrej sada ima još više pouzdanja u Jehovu i njegovu organizaciju. Na primer, jednog dana je bio veoma zabrinut za svoju situaciju. To je rekao jednom bratu protiv koga je takođe pokrenut krivični postupak. Taj brat je najpre rekao Andreju da je sasvim normalno što se tako oseća. Zatim ga je podsetio da je Isus smatrao velikom čašću što je bio progonjen zbog Jehovinog imena. Andrej kaže: „Posle toga sam osetio mir. Čvrsto sam rešio da i dalje radim ono što je po volji mog nebeskog Oca.“

Molimo se Jehovi da Andrej i Tatjana i dalje dobijaju utehu i snagu iz Božje Reči i od svoje braće i sestara. Uvereni smo „da će biti dobro onima koji se boje pravog Boga“ (Propovednik 8:12).