Vrati se na sadržaj

Feliks Mahamadijev sa suprugom Jevgenijom ispred železničke stanice u Uzbekistanu 21. januara 2021.

21. JANUAR 2021.
RUSIJA

Brat Feliks Mahamadijev oslobođen iz zatvora u Rusiji i deportovan u Uzbekistan

Brat Feliks Mahamadijev oslobođen iz zatvora u Rusiji i deportovan u Uzbekistan

Dana 31. decembra 2020. naš brat Feliks Mahamadijev oslobođen je iz zatvora u Rusiji. Beljajevski okružni sud u Orenburškoj oblasti doneo je odluku da brat Mahamadijev bude privremeno smešten u centar za deportaciju. Tu je čekao dokumenta koja su mu bila potrebna da bi bio deportovan u svoju domovinu Uzbekistan, budući da mu je Rusija u aprilu 2020. oduzela državljanstvo. Vlasti su ga 20. januara 2021. vozom deportovale u Uzbekistan. Drago nam je što je Feliks bezbedno stigao u Uzbekistan 21. januara 2021. Njegova supruga Jevgenija otputovala je tamo dva dana ranije kako bi ga dočekala.

Feliks je živeo u Rusiji oko 18 godina. Kao tinejdžer se 2002. godine sa majkom preselio iz Uzbekistana u Saratov u Rusiji. Krstio se kao Jehovin svedok 2004, kada je imao 19 godina. Oženio se Jevgenijom 2011.

Dana 12. juna 2018, naoružani i maskirani pripadnici Federalne službe bezbednosti i lokalne policije izvršili su pretres u domu Feliksa i Jevgenije Mahamadijev. Feliks je uhapšen i skoro godinu dana je proveo u istražnom zatvoru. Sve to vreme snagu je pronalazio u molitvi. On kaže: „Svakog dana sam se molio Jehovi da mi da mir i radost za taj dan.“

Brat Feliks Mahamadijev, skoro dve sedmice nakon što su ga zatvorski čuvari brutalno pretukli

Feliks i još petorica braće bili su optuženi i osuđeni na zatvorske kazne 19. septembra 2019. Kada je njihova žalba odbačena, Feliks i još četvorica braće prebačeni su u zatvor u Orenburgu, udaljen više od 800 kilometara od Saratova u kom imaju dom i porodicu. Tamo su bili brutalno pretučeni.

Sve to vreme, Feliks je sačuvao radost i osmeh po kome je poznat. Jevgenija kaže: „Toliko sam ponosna na njega! Ne samo što je dostojanstveno podneo suđenje, već se i dalje drži tako. Čak i meni pomaže da sve ovo izdržim.“

Iako su se ruske vlasti loše ophodile prema Feliksu sa ciljem da mu slome veru, on kaže da je suđenje koje je dugo trajalo samo ojačalo njegovu rešenost da ostane veran Jehovi. To nas podseća na ono što je Josif rekao svojoj braći: „Vi ste hteli da mi naudite, ali Bog je to preokrenuo na dobro“ (Postanak 50:20).