Vrati se na sadržaj

Brat Sergej Klimov iza rešetaka u sudnici, u maju 2019.

11. NOVEMBAR 2019.
RUSIJA

Brat Klimov osuđen na šest godina zatvora – najstroža kazna od zabrane koja je stupila na snagu 2017.

Brat Klimov osuđen na šest godina zatvora – najstroža kazna od zabrane koja je stupila na snagu 2017.

Oktjabrski okružni sud u Tomsku osudio je 5. novembra 2019. brata Sergeja Klimova na šest godina zatvora. Na toliku kaznu je u Rusiji osuđen još samo brat Denis Kristensen. Međutim, u slučaju brata Klimova sud je odredio dodatne kaznene mere, zbog čega je ovo najstroža presuda izrečena nekom od naše braće otkako je 2017. odlukom Vrhovnog suda zabranjena aktivnost Jehovinih svedoka.

Brat Klimov je uhapšen 3. juna 2018, nakon što su pripadnici kriminalističke službe i specijalnih jedinica izvršili pretres dve kuće Jehovinih svedoka. Tom prilikom je na saslušanje odvedeno oko 30 Svedoka, među kojima i jedna 83-godišnja sestra. Svi su pušteni kući osim brata Klimova. Protiv njega je pokrenut krivični postupak i sud mu je odredio pritvor od dva meseca. Pritvor mu je produžavan sedam puta, tako da je pre presude na šest godina zatvora već proveo godinu i pet meseci iza rešetaka, odvojen od svoje supruge i drugih članova porodice.

Advokati brata Klimova uložiće žalbu na ovu presudu. Osim toga, zbog pritvora koji mu je određivan, Evropskom sudu za ljudska prava je 20. avgusta 2018. podneta tužba Klimov protiv Rusije.

Tokom 2019. učestali su pretresi kuća, hapšenja i pritvaranja Jehovinih svedoka. Uprkos tome, naša braća su odvažna i ne posustaju. I mi smo ohrabreni kad vidimo kako ih Jehova blagosilja jer se s punim pouzdanjem oslanjaju na njega (Psalam 56:1-5, 9).