Vrati se na sadržaj

Konstantin Baženov sa suprugom Irinom u Ukrajini, četrnaest dana nakon izlaska iz ruskog zatvora. To je bilo 19. maja 2021, nakon prelaska granice

20. MAJ 2021.
RUSIJA

Brat Konstantin Baženov stigao u Ukrajinu nakon deportacije iz Rusije

Brat Konstantin Baženov stigao u Ukrajinu nakon deportacije iz Rusije

Brat Konstantin Baženov je pušten iz ruskog zatvora 5. maja 2021. a Neko vreme je proveo u privremenom pritvoru, a onda je 19. maja 2021. deportovan u Ukrajinu. Njegova supruga Irina je otputovala ranije da bi ga tamo dočekala. Konstantin je deportovan jer mu je Rusija u maju 2020. oduzela državljanstvo.

Nakon ulaska u Ukrajinu, brata Konstantina i njegovu suprugu Irinu dočekao je jedan bračni par s natpisom na kojem su stajale reči iz Isaije 54:17: „Nikakvo oružje načinjeno protiv tebe neće biti uspešno [...] kaže Jehova“

Ukratko o bratu Baženovu

Konstantin je rođen u ateističkoj porodici 1975. u Velikom Novgorodu, gradu na zapadu Rusije. Preselili su se u Ukrajinu dok je još bio mali. Bavio se gimnastikom kao dete, a mnogo je voleo i muziku. Završio je muzičku školu i vodio je limeni duvački orkestar.

Čak i pre nego što je počeo da proučava Bibliju, Konstantin nije odobravao nasilje i rat. Zato je odbio da služi vojni rok u ukrajinskoj vojsci. Dok je studirao, mučila su ga neka pitanja o životu i religiji. Razgovarao je sa pripadnicima nekoliko verskih zajednica i logične odgovore je pronašao kada je počeo da proučava Bibliju s Jehovinim svedocima. Krstio se 1996.

Oženio se Irinom 2001. Zarađivao je za život radeći kao zidar, a naročito je vešt u izradi zidanih peći i kamina. U Rusiju su se preselili 2009. godine.

Pretres i pritvor

Dana 12. juna 2018, naoružane specijalne jedinice ruske policije izvršile su pretres sedam kuća Jehovinih svedoka u Saratovu, uključujući i stan u kom žive Konstantin i Irina. On i još dvojica naše braće iz Saratova bili su uhapšeni i odvedeni u istražni zatvor.

Čim je stigao u zatvor, Konstantin je znao da će mu biti potrebna uteha iz Božje Reči, ali nije mogao da dobije Bibliju. On kaže: „Žena mi je poslala svesku pa sam u nju svakog dana zapisivao stihove kojih sam se sećao.“ Jehova mu je pomogao da se za samo dva meseca priseti 500 stihova! Kada je napokon uspeo da dobije Bibliju, gorljivo ju je pročitao od korica do korica za četiri meseca. To ga je veoma ojačalo. Pisma u kojima je sa suprugom i prijateljima delio neke zanimljive misli iz Biblije donosila su mu veliku radost.

Konstantin se često molio Jehovi za pomoć da istraje dok je u zatvoru, naročito kada se osećao usamljeno i kada mu je nedostajala supruga. On kaže: „Pao bih na kolena i doslovno plakao dok sam se molio Jehovi. Odlučio sam da na parče papira zapisujem ono što sam tražio od Boga i da obeležim ono što sam dobio. Imao sam osećaj da mi je Jehova tako blizu.“ Iz istražnog zatvora je pušten 20. maja 2019. Ali to nije bio kraj njegovim nevoljama.

Presuda

Dana 19. septembra 2019, Konstantin i još petorica braće iz Saratova proglašeni su krivima i poslati u zatvor. Nekoliko meseci kasnije, nakon što je njihova žalba odbačena, petorica braće prebačena su u zatvor u Orenburgu. Konstantin je poslat u zatvor u Dimitrovgradu, koji je od njegovog doma u Saratovu udaljen preko 500 kilometara.

Konstantin obeležava godišnjicu Hristove smrti u zatvoru 2020.

Dok je Konstantin bio u zatvoru, Irina se hrabrila čitajući vesti na sajtu jw.org o braći i sestrama koji hrabro i radosno istrajavaju pod progonstvom. Jačalo ju je i to što se Konstantin dobro drži i što ima unutrašnji mir. Ona je u jednom intervjuu rekla: „Njegove reči su uvek pozitivne!“ Kada je dobila dozvolu da ga nazove, pevali su pesme, molili se i proučavali Bibliju. Rekla je da su joj njihovi razgovori o Bibliji ojačali veru u Jehovu i pomogli da bude radosna uprkos svemu što se događa.

Konstantin je zbog svoje vere u istražnom zatvoru proveo nešto više od 14 meseci, a zatim još više od godinu i po u zatvoru. Osuđen je na tri i po godine zatvora, ali pušten je devet meseci ranije zbog vremena koje je proveo u istražnom zatvoru. Osim toga, uslovno je pušten na slobodu, tako da nije morao da odsluži poslednja dva meseca zatvorske kazne.

Radujemo se što je Konstantin oslobođen i što su on i Irina ponovo zajedno. Sva naša braća i sestre koji istrajavaju pod progonstvom zaista pokazuju da uzimaju k srcu reči kralja Davida: „U seni tvojih krila nalazim utočište dok ne prođu nevolje“ (Psalam 57:1).

a Kada je Konstantin izlazio iz zatvora, ispred kapije su ga dočekali Irina i dvadesetak braće i sestara. Došli su da ga pozdrave pre nego što ode u privremeni pritvor, gde je čekao deportaciju. Policajci su mu dozvolili da pola sata porazgovara sa svojom suprugom pre nego što su ga sproveli u centar za deportaciju.