Vrati se na sadržaj

Brat Nikolaj Makaličev nakon što je pušten iz zatvora u Belorusiji

9. APRIL 2020.
RUSIJA

Brat Makaličev pušten iz zatvora u Belorusiji nakon što je tužilac odbio zahtev Rusije za izručenje

Brat Makaličev pušten iz zatvora u Belorusiji nakon što je tužilac odbio zahtev Rusije za izručenje

Državni tužilac Belorusije 7. aprila 2020. odbio je da izruči Rusiji našeg brata Nikolaja Makaličeva. On je nakon toga oslobođen iz zatvora. Brat Makaličev je bio veoma srećan što je pušten neposredno pre obeležavanja godišnjice Hristove smrti, pa je toj svečanosti mogao da prisustvuje zajedno s prijateljima iz Belorusije.

Vlasti u Belorusiji su brata Makaličeva uhapsile 21. februara 2020, nakon što je iz Rusije tamo doputovao da bi posetio svoje prijatelje. On je pritvoren nakon što su policajci proverili njegov pasoš i videli da se njegovo ime nalazi na ruskoj listi najtraženijih kriminalaca. Brat Makaličev je optužen za organizovanje aktivnosti „ekstremističke“ organizacije.

Tri dana kasnije, vlasti su odlučile da uhapse brata Makaličeva dok ne utvrde da li treba da ga izruče Rusiji kako bi mu se tamo sudilo za optužbe koje su protiv njega podignute u januaru 2019. Ovo je prvi slučaj da je Jehovin svedok uhapšen u drugoj zemlji na osnovu ruske optužnice.

Dok je bio u pritvoru, brat Makaličev je nastavio sa svojim duhovnim aktivnostima i to mu je davalo snagu. Tamo je vodio četiri biblijska kursa i u mesecu martu je izvestio 198 sati provedenih u službi propovedanja.

Znamo da će našoj braći i sestrama Jehova i dalje biti utočište u ovim teškim vremenima (Psalam 142:5).