Vrati se na sadržaj

Brat Moskalenko, nakon što je oslobođen iz pritvora, ispred sudnice

4. SEPTEMBAR 2019.
RUSIJA

Brat Valerij Moskalenko pušten iz pritvora

Brat Valerij Moskalenko pušten iz pritvora

Železnodorožnijski okružni sud u Habarovsku, u Rusiji, 2. septembra 2019. osudio je brata Valerija Moskalenka na dve godine i dva meseca društveno-korisnog rada i šest meseci uslovne kazne. On neće morati da ide u zatvor.

Nakon izricanja presude, brat Moskalenko je pušten iz pritvora, što je veoma obradovalo njegovu porodicu i prijatelje. On je bio u pritvoru od 2. avgusta 2018. Pre nego što je uhapšen, radio je kao kondukter na železnici, a brinuo je i o svojoj bolesnoj majci. Dok mu ne istekne uslovna kazna, nije mu dozvoljeno da napušta Habarovsk i svakog meseca mora da se prijavi svom policijskom nadzorniku.

U svom završnom obraćanju sudu 30. avgusta, brat Moskalenko između ostalog je rekao: „Neću nikada učiniti bilo šta što je u suprotnosti s Božjom voljom, koja je jasno zapisana u Bibliji. Bez obzira na pritisak koji bi se mogao vršiti na mene i kaznu koju bih mogao dobiti, makar to bila i smrtna kazna, izjavljujem da čak ni tada neću napustiti svemoćnog Stvoritelja svemira, Jehovu Boga.“

Jaroslav Sivuljski, portparol Evropskog udruženja Jehovinih svedoka, rekao je: „Iako se ne slažemo sa presudom prema kojoj je Valerij proglašen krivim, radujemo se što može da se vrati kući.“

Pored brata Moskalenka, još sedmorica naše braće iz Habarovske oblasti čekaju da sud donese presudu u krivičnim postupcima koji se vode protiv njih.

Zahvalni smo Jehovi što je brat Moskalenko tokom pritvora ostao čvrst u veri. Molimo se da Jehova i dalje daje snagu svoj braći i sestrama koja zbog svoje vere trpe progonstvo (Isaija 40:31).