Vrati se na sadržaj

Brat Genadij Špakovski sa suprugom Tatjanom

5. JUN 2020.
RUSIJA

Bratu Genadiju Špakovskom preti kazna zatvora od sedam i po godina

Bratu Genadiju Špakovskom preti kazna zatvora od sedam i po godina

Gradski sud u Pskovu objaviće svoju odluku 8. juna 2020. u postupku koji se vodi protiv našeg 61-godišnjeg brata Genadija Špakovskog. On je optužen za „ekstremističke“ aktivnosti samo zato što je u svom domu držao sastanak sa malom grupom suvernika. Tužilac je tražio da brat Špakovski bude osuđen na sedam i po godina zatvora.

Početkom 2018, agenti državne bezbednosti nekoliko meseci su prisluškivali razgovore u stanu brata Špakovskog i nadzirali aktivnosti njegove porodice. Dana 3. juna 2018. u 12.45, agenti državne bezbednosti u pratnji naoružanih policajaca nasilno su otvorili ulazna vrata njegovog stana u kome se održavao sastanak i šest sati su pretresali stan.

Jehovinim svedocima koje su tamo zatekli oduzeli su tablete i mobilne telefone, a zatim su ih odveli na ispitivanje. Osim što su ih vređali, inspektori su im pretili da će dobiti otkaz i da će biti krivično gonjeni. Brat Špakovski je zadržan na ispitivanju do deset sati uveče.

Dana 19. marta 2019. brat Špakovski je optužen za organizovanje aktivnosti „ekstremističke“ organizacije. Pet meseci kasnije dodata je i optužba za „finansiranje ekstremističkih aktivnosti“.

Dok očekujemo izricanje presude, molimo se Jehovi da pomogne porodici Špakovski da ostane jaka. Sigurni smo da će on nagraditi njihovu vernost i istrajnost (2. Letopisa 15:7).