Vrati se na sadržaj

Brat Jurij Saveljev ispred sudnice 26. avgusta 2020.

11. DECEMBAR 2020.
RUSIJA

Bratu Juriju Saveljevu, koji je više od dve godine u pritvoru, preti osam godina zatvora

Bratu Juriju Saveljevu, koji je više od dve godine u pritvoru, preti osam godina zatvora

Kada se očekuje izricanje presude

Lenjinski okružni sud u Novosibirsku zakazao je izricanje presude našem bratu Juriju Saveljevu za 16. decembar 2020. a Tužilac je tražio kaznu od osam godina zatvora. Ukoliko bi mu sud odredio toliku kaznu, to bi bila najduža zatvorska kazna koju je dobio neki naš brat otkako je Vrhovni sud Rusije 2017. godine doneo presudu kojom su zabranjene aktivnosti Jehovinih svedoka.

Optuženi

Jurij Saveljev

  • Rođen: 1954. (Krohaljovka, Novosibirska oblast)

  • Kratka biografija: Majka mu je umrla kada je bio mali. Odgajila ga je sestra. Radio je kao vodoinstalater u jednoj elektrani. Zainteresovao se za religiju nakon smrti supruge. Biblija mu je pružila logične odgovore na njegova pitanja. Krstio se kao Jehovin svedok 1996.

Detalji o slučaju

Dana 8. novembra 2018, policija je izvršila pretres u njegovoj kući, kao i u kućama još devet Jehovinih svedoka u Novosibirskoj oblasti. Jurij je uhapšen i zadržan u pritvoru.

Optužen je za organizovanje aktivnosti Jehovinih svedoka u tom mestu. Pritvor mu je produžavan devet puta iako je podneto više molbi za njegovo puštanje na slobodu. U zatvoru je više od dve godine. Od odluke Vrhovnog suda iz 2017, samo su brat Denis Kristensen i Sergej Klimov u zatvoru duže od brata Saveljeva.

Brat Jurij je u sredu 9. decembra 2020. u svom završnom obraćanju pred sudom hrabro rekao: „Nisam optužen ni za kakav zločin, već za to što sam Jehovin svedok.

„Nemam neprijatelje i za mojih skoro 67 godina života nikada ni za šta nisam bio optuživan. Odlučio sam da u političkom pogledu budem neutralan. Drugim rečima, ja sam protiv svake vrste nasilja, bilo da je u pitanju verbalno, psihičko ili fizičko nasilje.

„Načela iz Božje Reči me obavezuju da se prema svim ljudima ophodim s poštovanjem, bez obzira na njihov društveni status, nacionalnost ili versku pripadnost.

„Božja Reč nas podstiče da poštujemo vlasti. U poslanici Rimljanima 13:1-3 između ostalog piše: ’Neka svaki čovek bude podložan vlastima, jer nema vlasti koja nije od Boga. Svaku vlast koja postoji Bog je postavio na njen položaj. Zato, ko se suprotstavlja vlasti, suprotstavlja se onome što je Bog uredio.‘

„Ja se ne suprotstavljam vlastima jer ne želim da se suprotstavim Bogu. To bi bilo ravno smrti. Samo zahvaljujući Jehovinim svedocima saznao sam za jedinog pravog Boga i njegovog Sina Isusa Hrista. Uverio sam se da je Sveto pismo, to jest Biblija, jedinstvena knjiga koja svojim načelima dotiče sva područja našeg života.“

Veoma smo ohrabreni činjenicom da brat Jurij ima jaku veru. Na njegovom licu se vidi da mu Jehova daje svoj mir (Isaija 26:3).

a Datum može biti promenjen.