Vrati se na sadržaj

Sleva nadesno: Brat Roman Markin i brat Viktor Trofimov pre nego što su uhapšeni

17. JANUAR 2020.
RUSIJA

Bratu Markinu i bratu Trofimovu preti kazna do šest i po godina zatvora

Bratu Markinu i bratu Trofimovu preti kazna do šest i po godina zatvora

Očekuje se da će u slučaju protiv brata Romana Markina i brata Viktora Trofimova sud doneti presudu 22. januara 2020. Tužilac je tražio da budu osuđeni na šest i po godina zatvora.

Nevolje ove braće počele su 18. aprila 2018, kada su naoružane specijalne jedinice sa fantomkama izvršile pretres njihovih kuća u ruskom gradu Poljarni. Policija je usred noći došla do kuće brata Markina, a zatim razvalila vrata. Uperivši automatske puške u njega, policajci su ga primorali da legne na pod i ostane da tako leži dok su vršili pretres njegove kuće. Šesnaestogodišnja ćerka brata Markina, koja je bila u kući za vreme pretresa, takođe je pala na pod i prekrila glavu rukama.

Te iste noći, u Poljarnom je izvršen upad u još četiri kuće Svedoka. Policajci su odveli u policijsku stanicu na saslušanje više od desetoro braće i sestara, među kojima su bili i brat Markin i brat Trofimov. Kasnije je Poljarni okružni sud u Murmansku doneo odluku da brat Markin i brat Trofimov ostanu u pritvoru. Ova braća su provela gotovo šest meseci u pritvoru, a onda još četiri meseca u kućnom pritvoru. Sud ih je 7. februara oslobodio kućnog pritvora. Iako više nisu zatočeni u kući, dok čekaju na presudu, ograničena im je sloboda kretanja i komunikacija s drugima.

U Rusiji ima skoro 300 Svedoka protiv kojih je podignuta optužnica. Molimo se da svi oni i dalje budu hrabri i jaki, čvrsto verujući da ih ništa ne može rastaviti od Božje ljubavi (Rimljanima 8:38, 39).