Vrati se na sadržaj

Sleva nadesno: brat Lubin i brat Isakov sa svojim suprugama

1. SEPTEMBAR 2021.
RUSIJA

Dvojica ozbiljno bolesne braće u Rusiji puštena iz pritvora nakon zahteva Evropskog suda za ljudska prava

Dvojica ozbiljno bolesne braće u Rusiji puštena iz pritvora nakon zahteva Evropskog suda za ljudska prava

Dana 28. avgusta 2021, na zahtev Evropskog suda za ljudska prava, naša braća Aleksandar Lubin i Anatolij Isakov pušteni su iz pritvora. Iako su ova braća invalidi, mesec i po dana su proveli u pritvoru u Kurganskoj oblasti u Rusiji. Budući da njihovo suđenje još nije okončano, preti im kazna zatvora.

Pripadnici službe bezbednosti u Kurganskoj oblasti izvršili su masovni pretres kuća Jehovinih svedoka 13. i 14. jula 2021. Nekoliko Jehovinih svedoka, među kojima su bili brat Isakov (56) i brat Lubin (65), odvedeni su u pritvor.

Brat Lubin ima ozbiljno vaskularno oboljenje, hipertenziju i autoimunu bolest koja mu oštećuje organe. Svakog dana 16 sati mora da bude na kiseoniku i da prima lekove, što mu je u zatvoru bilo uskraćeno. Teško hoda i ne može da ustane bez tuđe pomoći. Njegova supruga Tatjana takođe je invalid i imala je četiri moždana udara.

Brat Isakov ima leukemiju i višestruke prelome kičme i rebara, zbog čega mora da koristi invalidska kolica. Zbog zadržavanja u pritvoru nije mogao da ide na hemoterapiju. Uskraćeni su mu i lekovi protiv bolova. Nažalost, brat Isakov je u pritvoru dobio i COVID-19.

Advokati su sedmicama podnosili molbe sudu za oslobađanje ove braće, ali bez ikakvog uspeha. Sudije su svoju odluku zasnivale na potvrdi lekara iz Kliničkog centra u Kurganskoj oblasti koji su besmisleno tvrdili da brat Lubin i brat Isakov nemaju bolesti zbog kojih treba da budu pušteni iz pritvora.

Sleva nadesno: Anatolij Isakov i Aleksandar Lubin izlaze iz istražnog zatvora

Dana 8. avgusta 2021. advokati su uložili žalbu Evropskom sudu za ljudska prava. Evropski sud je zatim uputio zahtev Kancelariji glavnog tužioca Ruske Federacije. Dvojica naše braće su 24. avgusta 2021. ponovo poslata u Klinički centar. Ovog puta su lekari utvrdili da brat Lubin i brat Isakov zbog lošeg zdravstvenog stanja ne smeju biti zadržani u pritvoru.

Molimo se za ovu braću koja ostaju verna Jehovi uprkos progonstvu i bolestima. Uvereni smo da će ih Jehova i dalje štititi svojom snagom (2. Letopisa 16:9).