Vrati se na sadržaj

Prema mišljenju eksperata UN za ljudska prava, ruske vlasti su desetoro braće i sestara, kao i još osmoro drugih, protivzakonito uhapsili i pritvorili. To su: Andrej Magljiv, Igor Egozarjan, Ruslan Koroljev, Vladimir Kuljasov i Valerij Rogozin (gornji red, sleva nadesno); Valerij Šaljev, Tatjana Šamševa, Olga Silajeva, Aleksandar Solovjev i Denis Timošin (donji red, sleva nadesno)

18. MAJ 2020.
RUSIJA

Eksperti UN: Rusija prekršila međunarodne zakone zatvaranjem 18 Jehovinih svedoka

Eksperti UN: Rusija prekršila međunarodne zakone zatvaranjem 18 Jehovinih svedoka

Eksperti radne grupe UN za ljudska prava objavili su dokument od 15 strana u kome su objasnili da je Rusija u razdoblju od maja 2018. do jula 2019. prekršila međunarodne zakone time što je u različitim gradovima uhapsila i zadržala u pritvoru 18 Jehovinih svedoka. Ova radna grupa je na kraju zahtevala od ruskih vlasti da odmah i bezuslovno puste na slobodu Svedoke koji su još uvek u zatvoru.

Prva verzija ovog dokumenta objavljena je 15. maja 2020. Uskoro će konačna verzija biti dostupna na zvaničnom veb-sajtu Ujedinjenih Nacija.

Ovo je treći slučaj u proteklih godinu dana da Radna grupa za proizvoljno pritvaranje iznese zaključak u korist naših suvernika. U ovom dokumentu, Radna grupa je osudila brojne aspekte otvorenog maltretiranja naše braće i sestara u Rusiji.

Osvrćući se na „prekomerno korišćenje sile“ prilikom hapšenja Svedoka, Radna grupa je zaključila da „nema nikakvih osnova za takvo ponašanje policije“ i naglasila da „nijedan od [Jehovinih svedoka] nije smeo biti uhapšen i zadržan u pritvoru i da se nikome od njih ne sme, niti se smelo suditi“.

Radna grupa je kategorički odbacila optužbe za takozvane ekstremističke aktivnosti. Objasnila je da su naša braća i sestre samo „u miru ispovedali svoju veru u skladu sa pravom na slobodu veroispovesti“.

U ovom dokumentu eksperti iz oblasti prava osudili su metode koje se koriste prilikom suđenja našoj braći. Na primer, na ročištu održanom radi produženja pritvora, dve naše sestre su u sudnici bile iza rešetaka. Radna grupa je objasnila da se prema međunarodnim zakonima svaka osoba „smatra nedužnom dok se prema zakonu ne dokaže njena krivica“. Prema tome, naše sestre nisu smele biti „u lisicama ili iza rešetaka tokom ročišta niti su na bilo koji način smele biti predstavljene sudu kao opasni zločinci“.

Radna grupa zahteva od ruskih vlasti da izbrišu krivični dosije svih 18 Svedoka i da im nadoknade štetu u skladu sa međunarodnim zakonima. Osim toga, Rusija je pozvana da „obezbedi potpunu i nezavisnu istragu okolnosti koje su dovele do proizvoljnog lišavanja slobode“ i da „preduzme odgovarajuće mere protiv onih koji su narušili prava [Jehovinih svedoka]“.

U dokumentu je navedeno da je ovih osamnaestoro ljudi „samo deo sve veće grupe Jehovinih svedoka u Rusiji koji su uhapšeni, zatvoreni i osuđeni samo zato što su ispovedali svoju veru“, a to je pravo koje štiti jedan od međunarodnih sporazuma koji je i Rusija potpisala. Dakle, iako se izneto mišljenje izričito odnosi na spomenutih 18 Jehovinih svedoka, Radna grupa nedvosmisleno smatra da se iste preporuke „odnose na sve ostale koji se nalaze u sličnoj situaciji“.

Zahtevi Radne grupe ne garantuju da će naša braća i sestre u Rusiji biti oslobođeni, ali ipak pruža nadu da će se njihova situacija popraviti. Očekujemo reakciju ruskih vlasti. U međuvremenu, dok naša braća i sestre u Rusiji hrabro podnose progonstvo, sigurni smo da će im naš brižni Otac, Jehova, i dalje davati radost i mir jer se uzdaju u njega (Rimljanima 15:13).