Vrati se na sadržaj

1. MART 2019.
RUSIJA

Evropski sud za ljudska prava brzo reagovao na apel da zaštiti našeg brata u Rusiji

Evropski sud za ljudska prava brzo reagovao na apel da zaštiti našeg brata u Rusiji

Evropskom sudu za ljudska prava je 25. februara 2019. podneta molba da pod hitno nešto preduzme u korist Sergeja Loginova, jednog od sedmorice braće koju je policija mučila u Surgutu, gradu na zapadu Sibira. Ostala šestorica braće koja su mučena puštena su na slobodu, ali se brat Loginov još od hapšenja nalazi u pritvoru i uskraćena mu je zdravstvena nega koja mu je neophodna zbog zadobijenih povreda.

Evropski sud za ljudska prava je reagovao 26. februara, samo dan nakon ulaganja molbe. Sud je naložio Rusiji da bratu Loginovu smesta obezbedi tim nezavisnih lekara da procene kakvu je „fizičku i psihičku“ štetu pretrpeo i da li u takvom zdravstvenom stanju smeju da ga zadrže u pritvoru. Ruska vlada ima rok do 11. marta 2019. da postupi u skladu sa ovim zahtevom.

Evropski sud za ljudska prava reaguje na ovaj način samo u posebnim slučajevima, kada postoji mogućnost da nekom bude nanesena nepopravljiva šteta. Zato je ohrabrujuće što je Sud tako brzo reagovao, već sutradan. Sud je naznačio da će budno pratiti šta se dešava s našom braćom.

Trenutno je protiv 19 Jehovinih svedoka u Surgutu pokrenut krivični postupak, a troje od njih je u pritvoru.

Dok se gorljivo molimo Jehovi da bude uz našu braću, čvrsto držimo u mislima utešne Jeremijine reči: „Neka je blagoslovljen čovek koji se uzda u Jehovu, kome je Jehova uzdanica“ (Jeremija 17:7).