Vrati se na sadržaj

Jevgenij Jaku sa suprugom Irinom

17. MAJ 2021.
RUSIJA

Jevgenij Jaku se uzda u Jehovu da će mu dati mudrost tokom suđenja

Jevgenij Jaku se uzda u Jehovu da će mu dati mudrost tokom suđenja

NAJNOVIJA VEST | Ruski sud odbacio žalbu

Dana 1. oktobra 2021. Arhangelski regionalni sud odbacio je žalbu našeg brata Jevgenija Jakua i potvrdio odluku nižeg suda.

Dana 19. jula 2021 Solombaljski okružni sud u Arhangelsku proglasio je krivim našeg brata Jevgenija Jakua i izrekao mu novčanu kaznu od 880 000 rubalja (oko 10 500 evra). On za sada neće morati da ide u zatvor.

Optuženi

Jevgenij Jaku

  • Rođen: 1980. (Sosnovo, Republika Karelija)

  • Kratka biografija: U tinejdžerskom dobu bio je oduševljen ispunjenjem biblijskih proročanstava. Krstio se kao Jehovin svedok 2006. Preselio se u Arhangelsk kako bi pohađao poslovnu školu. Oženio se Irinom 2007. I on i supruga vole da putuju i da borave u prirodi

Detalji o slučaju

U jutarnjim satima 18. februara 2019. ruske vlasti su pretresle kuću brata Jevgenija Jakua i uhapsile ga zbog učestvovanja u „ekstremističkim“ aktivnostima. Odveden je u pritvor u kome je ostao dva dana. Prijatelji i porodica nisu znali gde se nalazi.

Nakon što je pušten iz pritvora, nije smeo da napušta dom u večernjim satima, da organizuje bilo kakvu vrstu okupljanja u svom domu niti da kontaktira sa onima koji su bili uključeni u slučaj koji se vodi protiv njega, bilo putem telefona, mejla ili interneta. Sud mu je otprilike sedam meseci kasnije ukinuo neka ograničenja i dozvolio mu da izlazi iz kuće u večernjim satima.

Jevgenij je 25. novembra 2019. optužen za organizovanje „ekstremističkih“ aktivnosti. Nakon toga je optužen za još neke zločine koje je navodno počinio. Ako ga sud proglasi krivim, mogao bi biti osuđen čak na 15 godina zatvora. Zbog istrage koja se vodi protiv njega ostao je bez posla, blokirani su mu računi u banci i zaplenjena su mu dva automobila.

U ovoj teškoj situaciji, Jevgenij i Irina se još više uzdaju u Jehovu. Irina kaže: „Kad vidim kako Jehova konkretno odgovara na moje molitve i brine za Ženju [Jevgenija] i mene, osećam neopisivu zahvalnost.“

Na primer, Irina se konkretno molila Jehovi da tokom suđenja njenom suprugu da unutrašnji mir i da mu pomogne da dobro objasni svoja verovanja. I Jevgenij se molio za to. On kaže: „Svaki put kad sam išao na saslušanje, molio sam se Jehovi za mudrost.“ On smatra da je Jehova uslišio njegove molitve. „Rekao bih ono što je trebalo reći, ali nisam previše govorio.“ Još dodaje: „Jehova mi pokazuje da me nije napustio i očigledno je da uslišava moje molitve. Sada još jasnije vidim njegovu ruku u svom životu.“

Dok čekamo presudu, znamo da će Jehova i dalje Jevgeniju davati hrabrost kako bi „blago i s dubokim poštovanjem“ branio svoja uverenja (1. Petrova 3:15).