Vrati se na sadržaj

Sleva nadesno, gornji red: Aleksej Budenčuk, Denis Kristensen, Genadij German i Roman Gridasov. Donji red: Vadim Kuzenko, Feliks Mahamadijev i Aleksej Miretskij

6. NOVEMBAR 2020.
RUSIJA

Međunarodni zvaničnici oštro osudili progon Jehovinih svedoka u Rusiji

Međunarodni zvaničnici oštro osudili progon Jehovinih svedoka u Rusiji

„Nečuveno izvrtanje pravde.“ (Gejl Mančin, predsednica Komisije SAD za međunarodne verske slobode)

Zvaničnici Evrope i Sjedinjenih Država osuđuju sistemski progon Jehovinih svedoka u Rusiji.

Komisija SAD za međunarodne verske slobode

„Komisija SAD za međunarodne verske slobode užasnuta je načinom na koji se Rusija ophodi prema Denisu Kristensenu“, rekla je predsednica Gejl Mančin u izjavi objavljenoj 27. oktobra 2020. „Očigledno je da ruske vlasti progone ovog nedužnog čoveka, čija je jedina krivica u tome što miroljubivo ispoveda svoju veru. Oni ne žele da ga oslobode već ga tretiraju kao opasnog kriminalca. To je nečuveno izvrtanje pravde.“

Predsednica Mančin se zalaže za brata Kristensena u sklopu projekta Komisije čiji je cilj zaštita prava osoba zatvorenih zbog svojih verskih uverenja. Komisija je u više navrata oštro osudila odluku da brat Kristensen bude osuđen na šest godina zatvora.

Komisija je u svojoj izjavi takođe osudila Rusiju zbog toga što je bratu Kristensenu uskratila pravo da ranije bude pušten na slobodu. Ona navodi da mu je „23. juna [2020] odobreno uslovno puštanje na slobodu, ali da je državni tužilac ubrzo osporio tu odluku. Kristensen ne samo što nije pušten iz zatvora, već je poslat u zagušljivu zatvorsku ćeliju zbog navodnog kršenja zatvorskih pravila.“

Komisija se u zaključku osvrnula na svoj Godišnji izveštaj za 2020. U njemu osuđuje ruske vlasti „zbog organizovanog, upornog i nečuvenog kršenja verske slobode“ i preporučuje da Sjedinjene Države sankcionišu Rusiju i stave je na spisak „zemalja koje izazivaju posebnu zabrinutost“.

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava

U zajedničkom pismu upućenom Stalnoj misiji Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama osam visokih zvaničnika koje je izabrao Savet UN za ljudska prava izrazilo je svoje zaprepašćenje zbog „neprestanog progona Jehovinih svedoka u Ruskoj Federaciji, likvidacije Administrativnog centra Jehovinih svedoka u Sankt Peterburgu i zabrane verskih aktivnosti svih 395 pravnih tela Jehovinih svedoka u zemlji“. Osim toga, zvaničnici su osudili Rusiju zbog toga što ignoriše stalne apele međunarodne zajednice da okonča taj progon.

Zvaničnici Ujedinjenih nacija objašnjavaju da Rusija koristi svoje nejasno definisane zakone o ekstremizmu da bi „zabranila svaku versku aktivnost Jehovinih svedoka, posejala strah među njima, narušila njihovu privatnost policijskim intervencijama i pretresima njihovih domova, neke od njih odvela na ispitivanje, a neke osudila i poslala u zatvor“.

„Pravo Jehovinih svedoka da ispovedaju svoju veru zagarantovano je članom 18 (1) Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima“, naveli su zvaničnici. Zato su pozvali Rusku Federaciju „da se postara da se Federalnim zakonom o suzbijanju ekstremističkih aktivnosti iz 2002. ne krše ustavna prava pojedinaca na slobodu mišljenja, savesti i veroispovesti“.

U pismu se takođe razotkriva okrutno postupanje sa nekom našom braćom. Na primer, u njemu se citiraju izjave petorice Svedoka iz Saratova koji su brutalno pretučeni 6. februara 2020. U pismu piše: „Pritvoreni Jehovini svedoci zbog svoje vere često trpe loše zatvorske uslove, maltretiranje i druge oblike fizičkog i psihičkog nasilja koji su ravni mučenju.“

Zvaničnici u svom pismu navode još jedan potresan primer progonstva – slučaj brata Vadima Kuzenka, koga su 10. februara 2020. mučili policajci. Premda ruske vlasti poriču da se sve to desilo, zvaničnici Ujedinjenih nacija nisu im poverovali. Oni i dalje izražavaju „ozbiljnu zabrinutost zbog represije koja se širom Rusije vrši nad Jehovinim svedocima time što se njihove aktivnosti kriminalizuju“.

Savet ministara Evropske unije

Nakon što je Rusija 2017. zabranila aktivnosti Jehovinih svedoka i počela da ih progoni, Savet ministara Evropske unije a počeo je da pojačano nadzire izvršenje dve presude Evropskog suda za ljudska prava, koji je Rusiju proglasio krivom za kršenje prava Jehovinih svedoka. b Zato je Savet 1. oktobra 2020. u svom zaključku izrazio „ozbiljnu zabrinutost zbog zabrane iz 2017. i uznemirujućih izveštaja koji dolaze s raznih strana [...] kao i zbog toga što se Jehovini svedoci hapse, progone i zatvaraju samo zato što miroljubivo ispovedaju svoju veru“.

Da bi se sprečilo daljnje kršenje ljudskih prava, Savet ministara preporučuje Rusiji da jasnije definiše svoj „Zakon o suzbijanju ekstremizma, na temelju kog je zabranila aktivnosti Jehovinih svedoka i počela krivično da ih goni“. Pored toga, Rusija je podstaknuta da „ukine zabranu i odbaci sve slučajeve koji se vode protiv Jehovinih svedoka zbog njihovog ispovedanja vere“. Savet će 2021. ponovo razmotriti da li se Rusija drži navedenih preporuka.

Od 2017, preko 400 naše braće i sestara u Rusiji i na Krimu optuženo je za ekstremizam. Više od 210 Svedoka se nalazi u zatvorima u preko 70 gradova širom Rusije.

„mi prizivamo ime Jehove, našeg Boga“, kako bi i dalje bio uz našu braću i sestre i pomagao im da istrajavaju pod progonstvom (Psalam 20:2, 7).

a Savet ministara Evropske unije nadgleda sprovođenje presuda koje je doneo Evropski sud za ljudska prava.