Vrati se na sadržaj

Vasilij Reznjičenko

26. MART 2021.
RUSIJA

Naš 78-godišnji brat Vasilij Reznjičenko optužen za ekstremizam zbog svoje vere

Naš 78-godišnji brat Vasilij Reznjičenko optužen za ekstremizam zbog svoje vere

NAJNOVIJA VEST | Ruski sud odbacio žalbu brata Vasilija Reznjičenka

Dana 30. jula 2021, Okružni sud u Amurskoj oblasti odbacio je žalbu brata Vasilija Reznjičenka. Sada je prvobitna presuda prema kojoj je osuđen na dve godine uslovne kazne postala pravosnažna. On za sada ne mora da ide u zatvor.

Dana 2. juna 2021, Okružni sud u Zeji u Amurskoj oblasti proglasio je krivim našeg brata Vasilija Reznjičenka. Osuđen je na uslovnu kaznu u trajanju od dve godine.

Optuženi

Vasilij Reznjičenko

  • Rođen: 1942. (Murovka, Primorska oblast)

  • Kratka biografija: Najmlađi u porodici sa petoro dece. Završio je obuku za traktoristu, a kasnije i obuku za upravljanje brodom i za brodskog mehaničara. Odslužio je vojni rok. Nakon vojske je radio kao brodski navigator, a kasnije je unapređen u kapetana. Dobio je počasnu titulu „Veteran rada Sovjetskog Saveza“

    Oženio se Valentinom 1969. Imaju tri sina. Biblijsku istinu je upoznao tokom 1990-ih od svoje supruge. Gorljivo je počeo da proučava Bibliju nakon što je saznao šta Bog planira da učini na zemlji. Krstio se kao Jehovin svedok 1996. Supruga mu je preminula 2016. godine

Detalji o slučaju

Dana 21. marta 2019, policajci u ruskom gradu Zeji izvršili su pretres kuće brata Vasilija Reznjičenka. Oduzeli su mu laptop, mobilni telefon i lične beleške. Od tada se nalazi na ruskom spisku „ekstremista“. Vlasti su mu blokirale račun u banci i zabranile da napušta mesto stanovanja.

Vasilij se i dalje oslanja na Jehovu. Svaki dan čita Sveto pismo i dnevni citat i to mu pomaže da ostane usredsređen na duhovne stvari. Mnogo mu znače i pažnja i ljubav suvernika.

On kaže: „Odmah sutradan nakon pretresa i saslušanja, braća i sestre iz skupštine došli su da me vide. U kućama nekih od njih takođe je izvršen pretres. Dva dana kasnije, još nekoliko braće iz susednih gradova došlo je da me poseti. Shvatio sam da su time rizikovali svoju slobodu. Neizmerno me je ohrabrila njihova poseta. Navru mi suze na oči svaki put kad se setim toga.“ Vasilij još kaže: „Sve to je ojačalo moj odnos s Jehovom. Sada mi je još bliži.“

Vasilij crpi utehu i snagu iz reči zabeleženih u Jevrejima 13:5. On kaže: „I dalje polažem veru u Jehovino obećanje: ’Nikada te neću ostaviti i nipošto te neću napustiti.’ “ Sigurni smo da će Jehova i dalje biti uz našu braću i sestre koji su progonjeni zbog svoje vere.