Vrati se na sadržaj

Brat Andžej Oniščuk, u ćeliji koja se nalazi u sudnici, tokom poslednjeg razmatranja o produžavanju pritvora

9. AVGUST 2019.
RUSIJA

Navršava se godinu dana otkako je brat Andžej Oniščuk u samici

Navršava se godinu dana otkako je brat Andžej Oniščuk u samici

Andžej Oniščuk, poljski državljanin i naš dragi brat, nalazi se u istražnom pritvoru u Rusiji otkako su ga bezbednosne snage uhapsile 9. oktobra 2018. Pritvor mu je nedavno produžen po peti put, i to do 2. oktobra, što znači da će u pritvoru provesti skoro godinu dana.

Andžej, pre hapšenja, sa svojom ženom Anom. Nije joj dopušteno da ga poseti otkako je uhapšen pre deset meseci

Otkako je uhapšen, Andžej se nalazi u samici. Od 6 ujutru pa do 9 uveče nije mu dozvoljeno da legne. Dozvoljeno mu je tuširanje toplom vodom samo jednom nedeljno 15 minuta. Andžejevoj ženi Ani nije dozvoljeno da ga poseti već deset meseci. Mogu da komuniciraju samo putem pošte. Ona je podnela bezbroj zahteva da poseti Andžeja, ali je to svaki put odbijeno.

Kao što je ranije navedeno, Andžej je uhapšen prilikom upada lokalne policije i maskiranih specijalaca u njegov i još 18 domova u Kirovu. Krivična prijava protiv Andžeja je podneta zato što je pevao pesme Kraljevstva i proučavao versku literaturu.

Zajedno sa Andžejom, uhapšena su i pritvorena još četvorica braće iz Kirova (44-godišnji Maksim Kalturin, 66-godišnji Vladimir Korobejnikov, 26-godišnji Andrej Suvorkov i 41-godišnji Evgenij Suvorkov). Ta četvorica braće se od tada nalaze u kućnom pritvoru. Andžejev slučaj, zajedno sa pomenuta četiri, čekaju razmatranje pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Ove godine su ruske vlasti podnele krivične prijave protiv još sedmorice braće iz Kirova. Najstariji među njima, Jevgenij Udincev, ima 70 godina. Sada je protiv 12 Jehovinih svedoka iz Kirova podneta krivična prijava zbog ispovedanja vere.

S obzirom na to šta se desilo Andžeju, Ani i drugoj dragoj braći i sestrama iz Rusije, nemojmo nikada zaboraviti sledeće nadahnute reči: „Mislite na one koji su u okovima kao da ste i sami s njima okovani, i na one koji su zlostavljani, jer ste i sami još u telu“ (Jevrejima 13:3).