Vrati se na sadržaj

Sleva nadesno: Braća Nikolaj Polevodov i Stanislav Kim ispred sudnice u oktobru 2019.

31. JANUAR 2020.
RUSIJA

Protiv dva brata podignute optužnice na dva ruska suda

Protiv dva brata podignute optužnice na dva ruska suda

U utorak, 4. februara 2020, Železnodoržnijski sud u ruskom gradu Habarovsku doneće presudu u slučaju protiv braće Stanislava Kima i Nikolaja Polevodova. Tužilac je tražio da obojica budu osuđena na tri godine zatvora. Protiv oba brata vodi se još jedan krivični postupak na jednom drugom okružnom sudu u istom gradu.

Brat Kim i brat Polevodov uhapšeni su 10. novembra 2018. Tog dana se više od 50 naše braće i sestara iz Habarovska okupilo u jednom iznajmljenom kafiću da bi se tamo družili. To nije bio nikakav religiozni skup. Čim su se okupili, nekoliko desetina policajaca i članova gradskog istražnog komiteta upali su u kafić i pohapsili sve koji su se tamo našli. Brat Kim i brat Polevodov, kao i brat Vitalij Žuk, držani su u pritvoru više od dva meseca, a zatim su još nekoliko meseci proveli u kućnom pritvoru.

Presuda koja se očekuje 4. februara odnosi se samo na krivični postupak protiv brata Kima i brata Polevodova, koji su optuženi za učestvovanje na pomenutom skupu u kafiću. Međutim, vlasti su pokrenule još jedan krivični postupak protiv tri brata – Kima, Polevodova i Žuka, kao i protiv tri sestre koje su bile na tom skupu. U ovom slučaju, braća Kim i Polevodov optužena su za organizovanje skupa. Datum izricanja presude za ovu optužbu još nije određen.

Brat Kim i brat Polevodov našli su se u specifičnoj situaciji. Protiv njih se vode dva krivična postupka istovremeno. Tužioci su odlučili da razdvoje optužbe, tako da su ova braća prisiljena da idu na dva suđenja koja se održavaju u dva različita suda u Habarovsku.

Oba brata su oženjena i imaju decu koja još uvek žive s njima. Znamo da će Jehova i dalje putem svog svetog duha čuvati srce i misli naše braće i sestara, kao i njihovih porodica, kako bi ostali verni tokom kušnji (Filipljanima 4:7).