Vrati se na sadržaj

Ruski Vrhovni sud

25. NOVEMBAR 2021.
RUSIJA

Rezolucija Plenuma ruskog Vrhovnog suda – kako će uticati na Jehovine svedoke?

Rezolucija Plenuma ruskog Vrhovnog suda – kako će uticati na Jehovine svedoke?

Dana 28. oktobra 2021, Plenum ruskog Vrhovnog suda izmenio je rezoluciju u vezi sa ekstremističkim aktivnostima. Prema onome kako je ona sada formulisana, službu Bogu nekog pojedinca ili grupe ljudi više ne treba smatrati učestvovanjem u aktivnostima neke zabranjene religiozne organizacije. I pored toga, progonstvo Jehovinih svedoka se nastavlja, budući da ruske vlasti tumače tu izmenu na razne načine.

Primera radi, od 28. oktobra kada je izmenjena rezolucija, policija je pretresla 13 domova Svedoka, sud je odbacio žalbu sestre Irine Lohvickaje i osudio osamdesetogodišnju sestru Jelenu Saveljevu. S druge strane, sud u Vladivostoku je 22. novembra 2021. oslobodio brata Dmitrija Barmakina i odbacio sve optužbe protiv njega.

Ne znamo da li će zbog ove izmene prestati progonstvo Svedoka ili će dobijati još veće zatvorske kazne. Šta god da se desi, i dalje se uzdamo u Jehovu da će pomoći našoj braći i sestrama da istraju i da ne izgube radost do trenutka kad će on doneti pravo i trajno izbavljenje (Psalam 146:3-5).