Vrati se na sadržaj

Federalna služba za monitoring finansija

13. JANUAR 2023.
RUSIJA

Rusija nameće teška finansijska ograničenja stotinama Jehovinih svedoka

Rusija nameće teška finansijska ograničenja stotinama Jehovinih svedoka

Ruska federalna služba za monitoring finansija je vladina agencija koja se bori protiv finansijskog kriminala, u šta spada finansiranje terorizma. Ona poseduje spisak imena onih za koje se sumnja da imaju veze sa ekstremističkim ili terorističkim aktivnostima. Na taj spisak mogu dospeti i oni čija krivica nije još dokazana na sudu.

Od kako je Vrhovni sud Rusije zabranio aktivnosti Jehovinih svedoka 2017, na tom spisku se nalaze imena 525 naše braće i sestara. a Među njima je više od 100 Svedoka u poznim godinama.

Oni koji se nađu na tom spisku imaju ozbiljna finansijska ograničenja. Na primer, računi u banci su im blokirani i za osnovne potrebe mogu mesečno da podignu samo 10 000 rubalja (oko 130 evra) po članu domaćinstva. Nametnuta su im i mnoga druga ograničenja koja im otežavaju uobičajene aktivnosti. Primera radi, vrlo im je komplikovano da kupe ili prodaju neku nekretninu ili auto, da uplate osiguranje, da ostvare pomoć za nezaposlene, da dobiju nasledstvo ili da podignu kredit. Svedocima koji su u penziji ili su bolesni veoma je teško da nabave lekove i plate terapije, a takođe su im uskraćene povlastice za javni prevoz.

Brat Anton Čermnjih iz Usurijska nalazi se na tom spisku od 2019. On kaže: „Da bih podigao platu, svakog meseca moram da dokažem da taj novac nisam zaradio baveći se kriminalom. U banku donosim brdo papira koje bankarski službenici skeniraju i šalju u Moskvu. Sve to traje dve sedmice. Onda mi zakažu dan kada treba da dođem, isplate mi novac i ponovo mi blokiraju račun. Novi službenici zaziru od mene nakon što vide da sam na spisku terorista.“

Naša braća i sestre ne dozvoljavaju da ih ovi problemi obeshrabre. „Moji računi su blokirani“, kaže brat Jurij Belosludcev, čije ime je dodato na taj spisak dve i po godine pre nego što je osuđen na šest godina uslovne kazne zatvora. „Supruzi i meni pomažu braća i sestre. Mnogo nam znači njihova podrška i zahvalni smo Jehovi na tome.“

Znamo da je Jehova svestan nepravde koju doživljavaju naša braća i sestre u Rusiji. Molimo se za njih i uvereni smo da će im Jehova i dalje davati snagu da istraju (Matej 6:33).

a Do decembra 2022, 35 braće i sestara su skinuti sa tog spiska nakon što su odslužili svoju kaznu ili platili novčanu kaznu.