Vrati se na sadržaj

Dve zaplenjene nekretnine Jehovinih svedoka u Sankt Peterburgu; nekadašnja podružnica u Solnečnoju (levo) i nekadašnja Kongresna dvorana u ulici Kolomjažskij (desno)

4. JUL 2019.
RUSIJA

Rusija oduzima Jehovinim svedocima imovinu vrednu više od 57 miliona dolara

Rusija oduzima Jehovinim svedocima imovinu vrednu više od 57 miliona dolara

Od 20. aprila 2017, kada je ruski Vrhovni sud doneo presudu kojom su zabranjene aktivnosti Jehovinih svedoka, naša braća i sestre su nemilosrdno progonjeni i zatvarani. Osim toga, vlasti su oduzele Jehovinim svedocima 131 nekretninu, a postoji opasnost da se oduzme još 60 nekretnina. Ukupna vrednost te imovine procenjena je na preko 57 miliona dolara.

Među oduzetom imovinom je i kompleks nekadašnje podružnice u Solnečnoju, koja je bila u vlasništvu pravnog tela Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania. (Slika gore levo.) Samo taj posed vredi oko 30 miliona dolara. Još 43 oduzete nekretnine bile u vlasništvu stranih pravnih tela, i to iz Austrije, Danske, Norveške, Portugala, Sjedinjenih Država, Finske, Holandije, Švedske i Španije. Sve te nekretnine oduzete su protivzakonito pošto odluka Vrhovnog suda o zabrani aktivnosti Jehovinih svedoka nije zakonski temelj za oduzimanje imovine koja je u vlasništvu stranih pravnih tela.

Jehovini svedoci su uložili žalbu Evropskom sudu za ljudska prava zbog nezakonitog oduzimanja nekadašnje ruske podružnice. Kakvu god presudu da taj sud donese, mi se u potpunosti uzdamo u Jehovu. Molimo se za to da naša braća i sestre u Rusiji i dalje budu hrabri i da ne dozvole da ih pretresi njihovih domova, hapšenja i oduzimanje mesta za sastajanje spreče da služe Jehovi „duhom i istinom“ (Jovan 4:23).