Vrati se na sadržaj

Sleva nadesno: Brat Aleksandr Prijanikov, sestra Venera Dulova i njena ćerka Darja Dulova, pre hapšenja

24. JANUAR 2020.
RUSIJA

Ruske vlasti krivično gone još jednog brata i dve sestre

Ruske vlasti krivično gone još jednog brata i dve sestre

Gradski sud u Karpinsku, u Rusiji, doneće presude 27. januara 2020. u slučaju sestara Venere i Darje Dulove, kao i u slučaju brata Aleksandra Prijanikova. Tužilac je tražio trogodišnju uslovnu kaznu za brata Prijanikova i sestru Veneru Dulovu, kao i dvogodišnju uslovnu kaznu za sestru Darju Dulovu.

U aprilu 2016. godine, brat Prijanikov i sestra Venera Dulova razgovarali su sa jednim čovekom o biblijskim temama. Rođak tog čoveka optužio je brata Prijanikova i sestru Dulovu da su lopovi i pozvao policiju. Oboje su odvedeni u policijsku stanicu. Policija im je uzela otiske prstiju i zaplenila literaturu.

Dve godine kasnije ponovo su dovedeni na saslušanje zbog istog događaja. Ovog puta su im oduzeti telefoni i lična dokumenta. Šef policije je pozvao jednog docenta teologije da proveri sadržaj njihovih telefona. Docent je sastavio izveštaj od 15 strana u kom je naveo da se u njihovim telefonima nalaze učenja Jehovinih svedoka. Tužilac je uglavnom na osnovu tog izveštaja pokrenuo krivični postupak protiv njih. Gradski sud u Karpinsku je nakon toga izdao nalog za pretres njihovih stanova.

Tokom pretresa stana sestre Dulove, policija je zaplenila elektronske uređaje, knjige i fotografije. Njena 18-godišnja ćerka Darja takođe je bila saslušana. Policija je zatim izvršila pretres i kod njihovih rođaka, kao i kod brata Prijanikova.

Ujutro, 16. aprila 2019, tri člana specijalnih jedinica, jedan inspektor i još dva policajca ponovo su izvršili pretres stana brata Prijanikova. Zaplenili su elektronske uređaje i druge lične stvari.

Dvadeset trećeg jula 2019, sestra Darja Dulova pozvana je na saslušanje kao jedna od osumnjičenih u krivičnom postupku koji se vodio protiv njene majke i brata Prijanikova. Podignute su optužnice protiv sve troje i u septembru 2019. počelo je njihovo preliminarno saslušanje.

U Poslanici Rimljanima 15:13 stoji: „Neka vas Bog koji daje nadu ispuni svom radošću i mirom zato što verujete, da biste obilovali nadom posredstvom sile svetog duha.“ S verom u istinitost ovih reči, svi mi se molimo za skoro 300 naše braće i sestara u Rusiji koje tamošnje vlasti krivično gone.