Vrati se na sadržaj

1. JUL 2020.
RUSIJA

Ruski tužilac sprečava oslobađanje brata Kristensena

Ruski tužilac sprečava oslobađanje brata Kristensena

Dana 26. juna 2020, uprava zatvora u Ljgovu nezakonito je premestila brata Denisa Kristensena u ćeliju u posebnom kaznenom bloku (EPKT), u koji se obično šalju teški prestupnici. Budući da se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo, izgleda da ovim premeštajem pokušavaju da ga slome. Moguće je da kancelarija tužioca pokušava da novim, izmišljenim optužbama spreči njegovo ranije oslobađanje po odluci suda koja je doneta pre samo nekoliko dana, sa kojom se i tužilac složio.

Brat Kristensen je već odslužio više od polovine šestogodišnje kazne zatvora na koju je osuđen. Već više od godinu dana on ima pravo da podnese molbu za ranije puštanje na slobodu ili ublažavanje kazne. Sud je tek četvrtu molbu uzeo u razmatranje, dok su prethodne tri ignorisane. Dana 23. juna 2020, Okružni sud u Ljgovu naložio je da se ostatak kazne zameni novčanom kaznom. Tužilac koji je bio na saslušanju za uslovno puštanje na slobodu, gospodin Artem Kofanov, složio se sa ublažavanjem kazne.

Dva dana kasnije, drugi tužilac, gospodin Aleksej Šatunov, izjavio je da je odluka suda nezakonita i tražio je da se poništi. Osim toga, tražio je da se suđenje ponovi pred istim sudom ali sa drugim sudijom. Gospodin Šatunov svoje zahteve temelji na negativnim izveštajima uprave zatvora u Ljgovu prema kojima se brat Kristensen nije „dobro pokazao na poslu i nije poštovao zatvorska pravila“.

Na saslušanju koje je održano 23. juna, predstavnici zatvorske uprave pokušali su da iznesu slične dokaze, ali sudija ih je odbacio kao irelevantne. Advokat koji je zastupao brata Kristensena dao je na uvid medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje da naš brat iz zdravstvenih razloga ne može da obavlja fizičke poslove u zatvoru. Tokom svedočenja, predstavnici zatvorske uprave su rekli da ne mogu da mu obezbede posao koji bi bio u skladu sa njegovim zdravstvenim stanjem.

U isto vreme kada je tužilac uložio žalbu na odluku o ranijem puštanju na slobodu brata Kristensena, uprava zatvora je podnela dva izveštaja protiv našeg brata. U prvom izveštaju tvrde da je u nedozvoljeno vreme bio u trpezariji, a u drugom da u barakama nije nosio jaknu, već samo majicu. Zato je na deset dana premešten u ćeliju u posebnom kaznenom bloku. Prema ruskom zakonu, vlasti mogu preduzeti takve mere samo ako je zatvorenik u više navrata ozbiljno prekršio zatvorska pravila. Čak i tada zatvorenik mora najpre biti podvrgnut lekarskom pregledu. Budući da ništa od toga nije bio slučaj kod brata Kristensena, nije bilo osnova za premeštanje u taj kazneni blok.

Brat Kristensen i još jedan zatvorenik dele ćeliju od šest kvadratnih metara. Ta prostorija nema ventilaciju i oseća se na buđ, što dodatno ugrožava već narušeno zdravlje brata Kristensena. On je pre samo nekoliko meseci imao upalu pluća i dijagnostikovano mu je ozbiljno oštećenje kičmene moždine. Zastupnik brata Kristensena je naveo da su „nadležni u zatvoru znali za to ali su ga ipak stavili u ćeliju u kojoj spava na tvrdom krevetu, zbog čega trpi nesnosne bolove“.

Brat Kristensen je rekao svom advokatu da je sa njim bilo i drugih zatvorenika kada je on navodno prekršio zatvorska pravila, ali da je samo on poslat u poseban kazneni blok. Advokat našeg brata je rekao: „To nas navodi na zaključak da je sve ovo deo koordinisanog plana da se spreči Denisovo oslobađanje.“

Uvereni smo da će Jehova i dalje biti sigurno utočište našoj braći u Rusiji dok vlasti smišljaju nove i još brutalnije načine da ih progone. Molimo se svi Jehovi da bratu Kristensenu i njegovoj supruzi Irini da sve što im je potrebno da ostanu verni u ovom izuzetno teškom periodu (Psalam 94:13, 21, 22).