Vrati se na sadržaj

Larisa Artamanova

15. FEBRUAR 2021.
RUSIJA

Sestra Larisa Artamanova proglašena krivom zbog svoje vere

Sestra Larisa Artamanova proglašena krivom zbog svoje vere

Presuda

Birobidžanski okružni sud Jevrejske autonomne oblasti 12. februara 2021. doneo je presudu u slučaju naše sestre Larise Artamanove. Premda je mogla biti osuđena na kaznu zatvora i do šest godina, sud ju je kaznio sa 10 000 rubalja (135 američkih dolara).

Optužena

Larisa Artamanova

  • Rođena: 1970. (Birobidžan, Jevrejska autonomna oblast)

  • Kratka biografija: Otac joj je ubijen kad je imala tri godine. Radila je kao poslastičar, grafički dizajner i krojačica. Udala se 1990. Ima sina Jevgenija koji ima jedno retko oboljenje. Larisa ima autoimunu bolest od koje su joj stradali zglobovi. Uprkos svom zdravstvenom stanju, ona i dalje vodi aktivan život. Voli klizanje, skijanje, uživa u vožnji biciklom i voli da slika portrete

    Nepravda i žalost zbog smrti voljenih naveli su je da postavi sebi neka pitanja i tako je počela da proučava Bibliju s Jehovinim svedocima. U Bibliji je našla logične odgovore na svoja pitanja i krstila se 1995.

Detalji o slučaju

Dana 25. septembra 2019, ruske vlasti su pokrenule krivični postupak protiv sestre Larise Artamanove. Protiv njenog sina se vodi odvojen krivični postupak. Osim njih dvoje, još 20 Jehovinih svedoka u Jevrejskoj autonomnoj oblasti optuženo je za učestvovanje u aktivnostima „ekstremističke“ organizacije.

Njena majka i očuh su zbunjeni činjenicom da je Larisa zbog svojih religioznih uverenja mogla biti osuđena na šest godina zatvora, na koliko je osuđen i čovek koji je ubio njenog oca.

Kratko pre nego što je progonstvo Jehovinih svedoka započelo u Birobidžanu, Larisa i njen sin su značajno povećali svoje učešće u službi za Jehovu. Ona kaže: „Kada je čovek zaokupljen službom Jehovi i jačanjem svoje duhovnosti i duhovnosti svoje porodice, manje oseća strah. Preko ljudi koji nas progone, Satana zapravo pokušava da nas navede da mislimo kako nam naše hrišćanske aktivnosti ugrožavaju slobodu. Nasuprot tome, Jehova nas uverava da naša sloboda zavisi od toga da li radimo ono čemu nas poučava.“

Dvadeset dvoje braće i sestara iz Birobidžana protiv kojih su podignute optužnice uvereni su u to da Jehova ceni njihovu vernost i da njihov primer koristi da odgovori na Satanino ruganje (Poslovice 27:11).