Vrati se na sadržaj

Sestra Jelena Barmakina sa suprugom Dmitrijem

28. SEPTEMBAR 2020.
RUSIJA

Sestri Jeleni Barmakinoj preti kazna jer se molila i čitala Bibliju

Sestri Jeleni Barmakinoj preti kazna jer se molila i čitala Bibliju

Kada se očekuje izricanje presude

Pervorečenski okružni sud u Vladivostoku zakazao je izricanje presude sestri Jeleni Barmakinoj za 29. septembar 2020. a Preti joj tri godine uslovne kazne zatvora. Protiv njenog supruga Dmitrija takođe se vodi krivični postupak.

Optužena

Jelena Barmakina

  • Rođena: 1967. (Čerepanovo, Novosibirska oblast)

  • Kratka biografija: Stara se o svojim ostarelim roditeljima i baki. Svoju ljubav prema fotografiji pretvorila je u profesiju. Voli plivanje i pešačenje

  • Počela je da proučava Bibliju sa Jehovinim svedocima i tako je saznala kako su se biblijska proročanstva ispunila, što ju je uverilo u to koliko je Bog moćan. Osim toga, uverila se da Jehova uslišava molitve, što joj je dodatno ojačalo veru. Udala se za Dmitrija 2006. godine

Detalji o slučaju

U sedam sati ujutru, 28. jula 2018, grupa naoružanih policajaca upala je u stan 90-godišnje bake Jelene Barmakine. Tu su bili i sestra Barmakina i njen suprug Dmitrij, budući da vode brigu o njoj. Brat Barmakin je uhapšen i odveden u pritvor. Policajci su pretili našoj sestri rekavši da je ona sledeća.

Godinu dana kasnije, vlasti su joj blokirale bankovni račun. Tužilac je 6. avgusta 2019. pokrenuo krivični postupak protiv nje samo zato što se molila, čitala Bibliju i gledala biblijske govore. Njen advokat je tražio od suda da odbaci optužbe, jer njeni navodni zločini kao što su molitva i čitanje Biblije spadaju u ono što religiozni ljudi obično rade. Međutim, sudija se složio sa navodima tužioca da postupci sestre Barmakine predstavljaju „ekstremističke aktivnosti“ koje ruski zakon zabranjuje.

Sestra Barmakina je tokom ove istrage bila pod velikim stresom. Bila je razdvojena od muža 447 dana, koliko je on proveo u pritvoru. Sestra Barmakina teško može da nađe posao zato što mora biti na raspolaganju ukoliko bude pozvana na suđenje ili ispitivanje.

Budući da proučavamo Bibliju, nismo iznenađeni što ruske vlasti takoreći „snažno guraju“ našu braću i sestre da bi slomili njihovu besprekornost. Međutim, teši nas saznanje da će Jehova i dalje biti njihov „zaklon“ i njihova „snaga“ (Psalam 118:13, 14).

a Datum može biti promenjen