Vrati se na sadržaj

Brat Vladimir Aluškin pre hapšenja i pritvaranja

13. NOVEMBAR 2019.
RUSIJA

Ujedinjene nacije pozvale Rusiju da pusti na slobodu brata Aluškina

Ujedinjene nacije pozvale Rusiju da pusti na slobodu brata Aluškina

Radna grupa UN koja se bavi zatvaranjem bez zakonske osnove objavila je izveštaj od 12 strana u kom je osudila Rusiju zbog nezakonitog hapšenja i pritvaranja brata Vladimira Aluškina. U tom izveštaju Rusija je pozvana da pusti brata Aluškina na slobodu i isplati mu novčanu nadoknadu zbog kršenja njegovih prava.

Brat Aluškin je uhapšen 15. jula 2018, nakon što je grupa od desetak maskiranih policajaca naoružanih automatskim puškama nasilno ušla u njegov dom. Policija je gotovo četiri sata vršila pretres, pri čemu je zaplenila mobilne telefone, elektronske uređaje, Biblije i drugu literaturu. Nakon toga, brat Aluškin je odveden u policijsku upravu na saslušanje.

Brat Vladimir Aluškin u Pervomajskom okružnom sudu u Penzi u januaru 2019.

Lokalne vlasti zadržale su brata Aluškina dva dana u privremenom pritvoru, a zatim je Pervomajski okružni sud u Penzi odredio da bude premešten u drugu ustanovu i zadržan u pritvoru dva meseca. Isti sud je dva puta produžio pritvor bratu Aluškinu. Nakon što je proveo skoro šest meseci u pritvoru, određen mu je kućni pritvor koji još uvek traje.

U nastojanju da bude oslobođen optužbi i pušten na slobodu, brat Aluškin se obratio Radnoj grupi UN koja se bavi zatvaranjem bez zakonske osnove. Tu radnu grupu, koja radi pod okriljem Saveta UN za ljudska prava, čine nezavisni stručnjaci za ljudska prava. Ona se bavi pojedinim slučajevima nezakonitog hapšenja, kao i neosnovanim osudama na kućni zatvor, pritvor ili zatvorsku kaznu.

Nakon razmatranja tvrdnji ruskih vlasti da je brat Aluškin bio uključen u ekstremističku aktivnost, Radna grupa je zaključila: „Aktivnosti u kojima je gospodin Aluškin učestvovao zapravo su mirni razgovori o verskim temama. Radnoj grupi je jasno da je gospodin Aluškin samo koristio svoje pravo na slobodu veroispovesti koje štiti član 18 Pakta [Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, među čijim državama članicama je i Rusija].“ Na osnovu toga, u izveštaju je rečeno da „Radna grupa želi da naglasi da gospodin Aluškin nije smeo da bude uhapšen i zadržan u pritvoru, kao i da nema osnova da se protiv njega pokrene sudski postupak.“ Osim toga, Radna grupa je ruskim vlastima uputila zahtev da „što pre reše slučaj gospodina Aluškina“, uz napomenu da bi „adekvatan pravni lek bio pustiti gospodina Aluškina na slobodu, i to bez odlaganja“.

Radna grupa je takođe zaključila da ono što se desilo bratu Aluškinu nije usamljen slučaj u Rusiji. On je „samo jedan od sve većeg broja Jehovinih svedoka u Ruskoj Federaciji koji su uhapšeni, zatvoreni i krivično gonjeni zbog toga što ispovedaju svoju veru“, što je pravo koje je zagarantovano međunarodnim zakonom. U nameri da osude sve veće progonstvo koje naša braća i sestre u Rusiji doživljavaju, predstavnici Radne grupe su u svom izveštaju jasno napomenuli da se njihovo mišljenje ne odnosi samo na slučaj brata Aluškina već i na slučajeve svih Jehovinih svedoka koji su „u sličnoj situaciji kao gospodin Aluškin“.

Ruska vlada još nije postupila u skladu s preporukama Radne grupe. Naprotiv, vlasti u Penzi su u avgustu 2019. pokrenule sudski proces protiv brata Aluškina. Nova ročišta su zakazana za 15, 19 i 22. novembar 2019.

Nadamo se da će ruski sud uzeti u obzir mišljenje Radne grupe UN kad bude donosio presudu u slučaju brata Aluškina. Ali prvenstveno se uzdamo u Jehovu, poput psalmiste koji je rekao: „Neću se bojati [...] Jehova je na mojoj strani, među onima koji mi pomažu [...] Bolje je tražiti utočište kod Jehove“ (Psalam 118:6-9).