Vrati se na sadržaj

18. MAJ 2020.
RUSIJA

Zakonodavci SAD pozvali Rusiju da oslobodi brata Denisa Kristensena

Zakonodavci SAD pozvali Rusiju da oslobodi brata Denisa Kristensena

Dva člana Predstavničkog doma SAD, tela koje je nadležno za donošenje zakona, predložili su rezoluciju 958, u kojoj se Rusija osuđuje zbog neopravdanog zatvaranja brata Denisa Kristensena. To je poslednji u nizu prigovora koji su predstavnici američke vlasti uputili Rusiji zbog toga što na verskoj osnovi progoni našu braću i sestre.

Brat Kristensen je uhapšen i pritvoren u maju 2017. samo zato što je učestvovao na sastanku Jehovinih svedoka. U spomenutoj rezoluciji koju su 8. maja 2020. predstavili zastupnici Eliot Engel i Majkl Makol, od ruskih vlasti se traži da brata Kristensena odmah puste na slobodu.

U rezoluciji se navodi: „Denis Kristensen, Jehovin svedok i danski državljanin, 6. februara 2019. osuđen je na šest godina zatvora prema odluci koju je osudila Komisija SAD za međunarodne verske slobode. Ova Komisija je navela da je to samo još jedan dokaz da ruske vlasti očigledno krše slobodu veroispovesti ili tolerišu takvo postupanje.“

U ponedeljak 25. maja 2020, navršiće se tri godine otkako je brat Kristensen u zatvoru. On je jedan od 32 naše braće i sestara u Rusiji koji su zatvoreni, od kojih je devetoro osuđeno, a 23 se nalaze u istražnom zatvoru. Još 18 naših suvernika se nalazi u kućnom pritvoru. Od 2017, Rusija je izvršila pretres 900 kuća naših suvernika, nakon čega je pokrenut krivični postupak protiv 331 Jehovinog svedoka.

Predstavnici vlasti Sjedinjenih Država i Evrope oštro su osudili Rusiju zbog verskog progonstva Jehovinih svedoka.

Bez obzira na to da li će rezolucija 958 biti usvojena i da li će dovesti do nekih promena, mi znamo da će Jehova i dalje pomagati našoj braći i sestrama u Rusiji da istrajavaju u nevoljama i da budu radosni. Svi mi s nestrpljenjem iščekujemo vreme kada će Jehova ukloniti sve one „koji stvaraju neprilike služeći se zakonom“ (Psalam 94:20-23).